Fenntarthatóság

Vezessen hidegebb időben is környezettudatosan!

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.11.22. 11:59

A hideg, eső és hó beköszöntével nemcsak veszélyesebb vezetni, de általában kevésbé közlekedünk környezettudatosan az autónkkal anélkül, hogy tudnánk róla. Az alábbi tippekkel energiahatékonyabban, biztonságosabban és zöldebben juthat el kocsival bárhova még az őszi és téli hónapokban is.

Lassítson!

A hidegben, csúszós, vizes, netán jeges utakon nagyon nehéz biztonságosan vezetni, ha nem lassít le egy kicsit. Ráadásul, ha nem száguldozik, és óvatosabban, kiszámíthatóbban, egyenletes tempóban vezet, az a fogyasztásnak is jót tesz, és kevesebbet kell majd benzinre költenie. Ráadásul lassabban kopnak az autó alkatrészei is, így később kell szervizbe vinni majd.

Nézesse át a kocsit!

A hideg idő beköszöntével érdemes átnézetnie, hogy minden megfelelően működik-e az autón, ezzel rengeteg váratlan kiadástól mentheti meg saját magát. Egyértelmű az is, hogy egy megfelelően karbantartott autó hatékonyabban is működik, ami megint nem mindegy abból a szempontból, hogy mennyi pénzt kell rá költenie.

Ne induljon el többször, ha nem muszáj!

A hideg hónapokban különösen fontos (de egyébként a melegben is megszívlelendő), hogy ne induljon el egy nap többször a kocsival, mert nagyon nem gazdaságos. Ha meg tudja oldani, intézzen el mindent egy út alatt, ha pedig mégsem megy, akkor csoportosítsa a teendőket a leghatékonyabban, úgy, hogy minimális felesleges utazással járjanak. Ezzel hosszú távon rengeteg pénzt spórolhat, hiszen az otthonától és az otthonáig vezető utat kevesebbszer teszi meg, mintha mindenért külön szaladgálna autóval.

Használjon természetes ablakmosót!

Apróságnak tűnhet, de nagyon sokat segíthet a környezeten az, ha nem a benzinkutakon vásárolható, vegyszeres ablaktisztítót használja, hanem magának készít egyet otthon. A sós víz és az ecet kombinációja mindenre jó gyakorlatilag, ablakot is nagyon jól lehet vele mosni. Ahelyett, hogy mindig a bolti megoldást választaná, amikor csak teheti, nyúljon inkább a természetes változathoz, és mossa át kézzel a kocsi szélvédőjét és ablakait.

Üljenek többen a kocsiba!

A hidegben sem kell mindenkinek külön autóval járnia – fogjon össze a szomszédokkal, vagy néhány ismerőssel, akik a közelben laknak, és intézzék az ügyeiket, járjanak dolgozni együtt. Felváltva vezethet mindig más, és mindig használhatják más kocsiját is. Így nem amortizálódik annyit mindenki autója, és lényegesen kevesebb káros anyagot juttatnak az atmoszférába, ráadásul kevesebb autó lesz az utakon, ami megint csak csökkenti a balesetek esélyeit.

Címlapkép forrása: Pexels.com

(Biofriendlyplanet)

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.