Elemzés

Piacmonitoring Jelentés a magyar és a német nagykereskedelmi villamosenergia árakról

NRGreport | 2019.11.26. 16:09

A növekvő CO2 árak miatt a német villamosenergia piacon jelentős áremelkedés történt az elmúlt másfél évben. A magyar piac még ennél is nagyobb mértékben drágult, az éves zsinórtermék már 11 €/MWh-val drágább nálunk, mint Németországban. Legújabb jelentésében a MEKH az árak szétválásának okait azonosítja.

A német 2020-as éves zsinórár 2018. januártól emelkedésnek indult és 2018 szeptemberétől 48-52 €/MWh áron stabilizálódott. 2018. év elejétől a magyar éves termék ára hasonló módon emelkedett, mint a német, 2019 áprilisától azonban nagyobb áremelkedés tapasztalható a magyar határidős árakban. Így az éves termékek tőzsdei ára közötti különbség 6-7 €/MWh-ról 11 €/MWh-ra emelkedett 2019 szeptemberére.

Német és magyar éves zsinór áramárak

Az árkülönbözet növekedésének egyik oka az erőműparkok eltérő összetételében rejlik. Egyrészt az alacsonyabb megújuló részarány és a Mátrai erőműnek a német lignites erőműveknél alacsonyabb hatékonysága miatt az emelkedő CO2 ár nagyobb mértékben növeli a hazai termelési költségeket, mint Németországban. Másrészt a CO2 árak emelkedése miatt a nagykereskedelmi villamosenergia piacon a szén helyett egyre inkább a gáztüzelésű erőművek kerülnek ármeghatározó szerepbe. A hazai nagykereskedelmi gázárak azonban magasabbak mint Németországban, így a gáztüzelésű erőműveink költségszintje is magasabb.

A második tényező, hogy a tőlünk északra olcsóbban előállítható villamos energiát csak korlátozott mértékben tudjuk importálni, mivel szűkösek a határkeresztező kapacitások.

Az árkülönbséghez végül az is hozzájárul, hogy az importált olcsóbb forrásokért nagyobb a verseny. A balkáni országokban a tavalyinál alacsonyabb volt a megújuló termelés, ezért importáltak magyar irányból. Ezt tetézte, hogy a román adóterhek növekedése és egyéb szabályozási változások miatt a korábban nettó exportőr Románia is szinte folyamatosan importra szorul.

A német és magyar piacok közötti árkülönbözet csökkenését elsősorban az új szlovák-magyar határkeresztező kapacitások megépülésétől várja a Hivatal, de a versenyképes áron történő gázellátás is kulcsfontosságú a hazai ipar villamosenergia költségeinek mérséklésében.

A német és magyar nagykereskedelmi villamosenergia-árak közötti eltérés okairól szóló piacmonitoring jelentés letölthető a Sajtó, Publikációk, Piacfelügyelet publikációk rovatban.

  NRGreport
Címkék
#magyar   #MEKH   #német   #piacmonitoring   #villamosenergia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.