Vállalatok

Ez akadályozza az ukrán tranzit meghosszabbítását a Gazprom szerint

NRGreport | 2019.11.27. 11:41

Igazolt gázszállító szolgáltató hiánya akadályozza az orosz gáz ukrajnai tranzitjáról szóló szerződés meghosszabbítását – jelentette ki Alekszej Millerrel, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója kedden a Rosszija 24 hírtelevíziónak az MTI szerint.

Miller rámutatott, hogy a gáztranzit kapacitásainak lefoglalásához időre van szükség. Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn Kijev kezdeményezésére telefonon beszélt egymással, mert az orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról – és a közvetlen orosz földgázszállítás felújításáról is – a jelenlegi megállapodás december 31-én lejár.

Putyin szerdán a rezidenciájára hívatta Millert és Alekszandr Novak energiaügyi minisztert a helyzet megvitatására. A Gazprom-vezér elmondta, hogy az már elküldött Kijevbe egy hivatalos javaslatot egy új tranzitszerződés megkötéséről, vagy a jelenlegi meghosszabbításáról és egy, az Ukrajnába való szállításról szóló megállapodás aláírásáról.

Miller szerint Ukrajna most éppen áttér az európai szabályozásra, amivel kapcsolatban problémák merültek fel. Az új szabályok értelmében az országban létre kell hozni egy új, független, igazolt gázszállító szolgáltatót. A Gazprom vezérigazgatója szerint ez mindeddig nem történt meg.

"Ezek természetesen technikai, de nagyon fontos problémák, amelyeket meg kell oldani, méghozzá minél előbb" – hangozatta.

A feltételek

Miller november 18-án azt javasolta a Naftohaz ukrán vállalatnak, hogy vagy hosszabbítsák meg a jelenlegi szerződést, vagy kössenek meg egy újat egyéves időtartamra. Ennek feltételéül szabta, hogy a felek kölcsönösen mondjanak le az egymással szemben bíróságokon benyújtott anyagi követelésekről és hogy az ukrán monopóliumellenes bizottság vonja vissza a Gazpromra a gazdasági verseny megsértése címén kirótt bírságot.

Jurij Vitrenko, az ukrán partnervállalat, a Naftohaz vezetője hétfőn közölte, hogy ragaszkodik egy hosszú távú szerződésnek az európai szabályok szerinti megkötéséhez, úgy ahogy azt a háromoldalú tárgyalásokon az Európai Bizottság javasolta. Mint mondta, az uniós szabályok bevezetése a menetrend szerint halad, és van még idő ezek alapján megkötni a megállapodást

Az ukránok vásárolnának

Közben Olekszij Orzsel ukrán energetikai miniszter egy keddi kijevi rendezvényen mondott beszédében meglebegtette annak lehetőségét, hogy Ukrajna jövőre kész ismét földgázt vásárolni közvetlenül Oroszországtól, ha azt kedvező áron kapja. Az Interfax-Ukrajina hírportál beszámolója szerint a miniszter kijelentette, hogy ha Ukrajna a Gazprom orosz állami vállalat által felajánlott kedvező áron kap földgázt, akkor azt a fogyasztóknak piaci áron adja tovább, a különbözetet pedig szociális célokra különíti el.

"Ha csökkentett árat kapunk – potenciálisan lehetséges, hogy lesznek közvetlen szállítások Keletről kedvezményes áron -, akkor mi ezt a kedvezményt megpróbáljuk kivenni, (a gázt) piaci áron továbbadni, magát a kedvezményt pedig a költségvetésen vagy más eszközön keresztül (gázár-)támogatásokra vagy más szociális intézkedések fedezésére fordítani" – fogalmazott a tárcavezető. Ugyanakkor részleteket erről a tervről, illetve megvalósításának mechanizmusáról nem árult el.

Már 2015 óta nem vettek gázt az ukránok

Ukrajna 2015 óta nem vásárol földgázt Oroszországtól, hanem gázszükségletét európai reverzszállításokból elégíti ki. Az orosz-ukrán tranzitszerződés hatálya ez év végén lejár. Moszkva, Kijev és az Európai Bizottság háromoldalú konzultációkat folytat a szállítások meghosszabbításáról, de egyelőre nem sikerült tető alá hozni a megállapodást.

November 18-án az orosz Gazprom a gáztranzitszerződés egyéves meghosszabbítására tett javaslatot az ukrán Naftohaz gázvállalatnak. A Naftohaz hétfői válaszában ismételten jelezte, hogy alapvetően hosszú távú, tíz évre szóló megállapodásban érdekelt, de egyben azt is, hogy készek folytatni a háromoldalú konzultációkat. A Naftohaz válaszában kitért arra is, hogy "kész lenne megvitatni egy olyan javaslatot", hogy az orosz fél gázszállítással törlessze azt a csaknem hárommilliárd dollár tartozását, amelyet a stockholmi döntőbíróság már megítélt az ukrán vállalatnak az egyik peres eljárásban.

Moszkva eddig a megegyezés feltételéül szabta, hogy kölcsönösen mondjanak le a nemzetközi bíróságokon és döntőbíróságokon az egymás ellen benyújtott követelésekről, beleértve a már említett, hárommilliárd dolláros megítélt összeget is – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Ez alapján az ukrán félnek mintegy 22 milliárd dollárról kellene lemondania, amit Andrij Koboljev, a Naftohaz vezetője november elején elfogadhatatlannak nevezett.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország kész 20-25 százalékkal olcsóbban adni Ukrajnának a földgázt, mint amennyiért most Európából beszerzi, ha sikerül megállapodniuk a tranzitszerződés meghosszabbításáról.

  NRGreport
Címkék
#gáz   #Gazprom   #gázszállítás   #Naftohaz   #orosz   #tranzit   #ukrán  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.