Fenntarthatóság

Melyik zöldebb: az e-könyv, vagy a hagyományos?

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.11.27. 13:33

Talán meglepő, de a válasz: egyik sem. De van egy harmadik, sokkal fenntarthatóbb, és a fák számára is hatékonyabb megoldás: a könyvtári kölcsönzés, amit egyre kevesebben használnak ki.

Nagyon nehéz eldönteni, hogy környezetvédelmi szempontból mi számít jobb megoldásnak: az, ha az ember a jó öreg papíralapú könyveket vásárolja, vagy az, ha e-olvasón bújja a kedvenc regényeit. Míg első egyértelműen a fakitermelés miatt környezetszennyező, addig a másodikhoz rengeteg nyersanyagra van szükség, és folyton tölteni kell, ami megint nem túl környezetbarát dolog.

Képek forrása: Pexels.com

Érdemes csak annyit megemlíteni, hogy egy átlagos e-olvasó legyártásához legalább 15 kilogramm kobaltot kell bányászni, amelynek nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaságból kerül a gyártósorra. Ugyanez a helyzet egyébként a telefonok és a laptopok alapanyagaival is. Kongóban nem jól megfizetett, felnőtt munkások bányásszák a kobaltot, hanem általában az éhhalállal küzdő, alulfizetett, gyakran még gyerek munkások, így etikusság terén is hagy némi kívánnivalót a dolog.

Aztán ott van még, hogy az e-olvasókat le kell gyártani, el kell szállítani a megfelelő célországokba, majd rendszeresen tölteni is kell, jellemzően olyan helyeken, ahol az áram szennyező energiaforrásokból érkezik. Ez így nem hangzik túl jól, és nehéz elképzelni, hogy az e-olvasó lenne a leghatékonyabb megoldás, ha könyvet akarunk olvasni.

Pedig, ha az élettartamra vetített károsanyag-kibocsátást nézzük, az e-olvasók simán verik a könyveket: a The Guardian szerint egy könyv élettartama alatt 7,46 kilogramm szén-dioxid kibocsátásáért felel, míg egy e-olvasó (esetünkben a Kindle) 168 kilogrammért. Ha összeszámoljuk, hogy hány könyv fér el egy Kindle-ön, máris árnyaltabb a kép, és valószínűleg az e-olvasó győz, legalább is akkor, ha tényleg használjuk.

Csakhogy van egy harmadik, sokkal fontosabb és egyszerűbb opció is: a könyvkölcsönzés. Ez az, amire mostanában senki nem gondol, pedig a köztulajdonban lévő könyvek rengeteget segíthetnek azon, hogy minél környezettudatosabban tudjuk megoldani az olvasást. Minél több ember kezében jár egy könyv, annál zöldebb lesz, hiszen nem egyetlen ember számára készül el, hanem sokan lelik örömüket benne.

Ma már nagyon kevesen kölcsönöznek könyvtárakból, pedig akadnak nagyon jól felszerelt intézmények is – vissza kellene szoknunk erre is, méghozzá az újrahasznosítás jegyében, hiszen nemcsak a ruháinkat kellene turkálóból vásárolni, de a könyveinket is kaphatjuk másodkézből.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Címkék
#e-könyv   #könyv  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.