Fenntarthatóság

Az amerikai videojátékosok annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, mint Sri Lanka

NRGreport | 2019.11.29. 12:56

Megjelentették az első átfogó kutatás eredményeit, amely az amerikai videojátékosok által felhasznált energia mennyiségét, illetve az ennek nyomán kibocsátott üvegházhatású gázok tömegét igyekezett meghatározni. Az eredményeket a The Computer Games Journal tudományos szakfolyóirat közölte (igen, már ilyen is van).

Az első meglepő megállapítása a kaliforniai Lawrence Berkeley Országos Laboratórium kutatóinak, hogy a videojátékosok játék közben több elektromosságot használnak együttesen, mint a az összes amerikai háztartásban üzemeltetett fagyasztószekrény.

EZÁLTAL ÖSSZESEN 24 MEGATONNA SZÉNDIOXID EMISSZIÓJÁT TESZIK SZÜKSÉGESSÉ, AMELY NAGYJÁBÓL MEGEGYEZIK SRI LANKA TELJES KIBOCSÁTÁSÁVAL.

A kutatók megvizsgálták, hogy az elmúlt 15 évben hogyan változott a számítógép- és konzolalapú videojátékozás energiaigénye (tehát a mobilos játékok ebben nincsenek benne). Az általános megállapítás szerint drasztikusan nőtt, ami nem annyira e tevékenység népszerűbbé válásának köszönhető, mintsem az egyre masszívabb hardverek növekvő áramfogyasztásának. A 4K monitorok, az egyre erősebb videokártyák és így tovább falják az elektromosságot.

A tanulmány 20 tesztelőt kért fel, hogy 37 népszerű játék különböző platformokra készített verzióival játszanak, így kalibrálták be az egyes programok és hardverek energiaigényét. Ezután az így kapott fogyasztási adatokat felszorozták az egyéb kutatások alapján tudható használati statisztikákkal, illetve az Egyesült Államokban működtetett 134 videojáték-rendszer számával.

Kiderült, hogy a felhőalapú videojáték, amely lassan domináns trenddé válik, messze több energiát igényel, mint a saját gépen futtatott programok. Ez nem is meglepő, hiszen így az otthoni gép mellett a hálózati infrastruktúra, illetve a szerverparkok is fogyasztják az áramot.

MINDENT EGYBEVÉVE A VIDEOJÁTÉKOZÁS EGY ÉV ALATT 34 TERAWATTÓRA ÁRAMOT FOGYASZT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN, AMI A HÁZTARTÁSOK FOGYASZTÁSÁNAK 2,4 SZÁZALÉKÁT ADJA.

Az gyakorlatilag mindegy, hogy az illető mivel játszik. A mérések szerint a legegyszerűbb fejtörők (például a Candy Crush) ugyanannyi áramot fogyasztanak, mint a legkomplexebb játékok (például a League of Legends), ha azonos platformon játsszák. Viszont a konzolok fogyasztása alapvetően alacsonyabb, mint a pécéké, vagyis ha ezek térnyerése folytatódik, az arányaiban csökkentheti az energiaigényt. A teljes videojátékos környezetterhelés azonban nyilván nagyobb ennél, hiszen a mobileszközökön futtatott programok fogyasztása nem szerepel az elemzésben.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.