Elemzés

Aramco IPO: a héten lezárul a világ legnagyobb kibocsátása

Pletser Tamás, Erste Research | 2019.12.03. 06:51

Az Aramco elsődleges kibocsátása (IPO) a végéhez közeledik. Már most látható, hogy a tranzakció sikerrel zárul. Az egyéni befektetőknek felajánlott részvényeket a múlt héten már lejegyezték, míg az intézményi befektetőknek felajánlott 1%-nyi Aramco részvényre is érkezett már annyi vételi ajánlat, hogy december 4-én valóban lezárható a jegyzés. A világ legnagyobb IPO-jával december 11-én kezdenek kereskedni a rijádi Tadawul értéktőzsdén.

Az Aramco IPO-ja az Alibaba 25 milliárd dollárját is túlszárnyalhatja – ezzel a szalagcímek uralták néhány hete az újságokat, miután november elején hivatalosan is elindult a jegyzési folyamat. Nos úgy tűnik, a kibocsátás révbe érkezik. A múlt héten ugyanis lezárult a kisrészvényesi jegyzés és a teljes 0,5%-nyi részvénycsomagra mintegy 1,5x túljegyzés mellett összesen 47,4 milliárd szaúdi riál értékben érkeztek ajánlatok. A hírek szerint összesen 4,9 millió szaúdi magánszemély kívánt részvény venni a 30 és 32 riál/részvény közé értékelt szaúdi olajcégből, mely ezzel az árazással 1.600-1.700 milliárd dollárt ér.

Az intézményi befektetők – nekik a jegyzés a héten, december 4-én zárul le – eddig 118,9 milliárd riál értékben jegyeztek papírt, ami 1,9x túljegyzést jelent. Érdekesség, hogy döntő többségben szaúdi befektetőkről hallani, a külföldiek aránya az intézményi befektetők között mindössze 10,5%. Ehhez persze hozzájárul az is, hogy a nem hivatalos hírek szerint a szaúdi vezetés erős nyomást gyakorol a módosabb szaúdi állampolgárokra, azokra is, akiket az év elején Mohammed bin Szalman koronaherceg látványosan megzsarolt a Ritz Carlton hotelben. Valószínűleg ezek a család is tulajdonosok lesznek a jövőben. A végleges IPO árazás dátuma december 5-e.

Biztosnak tűnik tehát, hogy december 11-én megkezdődhet a kereskedés a részvényekkel. Az mindenesetre izgalmas lesz, hogy milyen ár alakul ki az első napok után. Az 1.600-1.700 milliárd dolláros árazás felette van nyugati befektetési bankok által becsült 1.200-1.500 milliárd dolláros értéknek, amit például a konzorciumban részt vevő Bernstein is mondott. A korábbi szaúdi IPO-k egyébként nagyon sikeresek voltak: az eddigi legnagyobb, IPO-t, a National Commercial Bank-ot 23-szeresen jegyezték túl 2014-ben. A kisrészvényeseket vonzotta a bónuszrészvény lehetősége is, ha ugyanis 180 napig megtartják részvényeiket, 10 papíronként 1 bónuszrészvényre jogosultak. A szaúdiak egyébként kiterjesztették a vásárlók körét, mivel a többi GCC ország állampolgárai is vehettek részvényeket, sőt szaúdi elvált nők, özvegyek, feltéve ha kiskorú gyermekeik vannak. Emellett Szaúd-Arábiában élő külföldi állampolgárok is beléphettek a vásárlók közé.

Az első napok kereskedését meghatározza a héten lezajló OPEC ülés is. A december 5-6-i bécsi találkozón ugyanis a kartell dönthet a termelés visszafogásáról is, ami az Aramco termelésére is hathat. Persze ez lehet, hogy összességében jó döntés lesz a szaúdi részvények árára nézve, mivel az olajár emelkedhet, ha sikerült legalább 400 ezer hordó/nappal tovább csökkenteni az OPEC+ tagjainak kvótáit. A befektetők tehát futják azt a kockázatot, hogy sikerül-e az OPEC-nek összehozni ezt a döntést és ha igen, milyen konkrétumokat sikerül tető alá hozniuk.

  Pletser Tamás, Erste Research
Címkék
#Aramco   #IPO   #OPEC+   #részvény   #tranzakció  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.