Vállalatok

Kőolaj helyett jó a cukornád is

NRGreport | 2019.12.03. 13:03

A BP és a Bunge összeállt Brazíliában, és létrehozták a világ második legnagyobb cukornád feldolgozó vállalatát. A két alapító közös vállalata tegnap megkapta az összes szükséges hatósági engedélyt a működéshez. Etanolt, azaz bioüzemanyagot fognak gyártani, Brazília szén-dioxid kibocsátásának csökkentése érdekében.

A brit olajóriás BP, és az Egyesült Államokbeli nyersanyagkereskedő Bunge bejelentette, hogy lezárták az ügyletet, miszerint egyesítik a cukor és etanol gyártásukat Brazíliában. A közös vállalat neve BP Bunge Bioenergia, melyet 50-50 százalékosan tulajdonol a két alapítótársaság. Az új cég 11 üzem tulajdonosává válik, mely 5 brazil államban helyezkedik el, és évente 32 millió tonna cukornádat lesz képes feldolgozni.

Azonban a Shell és a brazil Cosan közösvállalata, a Raízen még a BP Bunge Bioenergia kapacitásait is felülmúlja, így cukornádfeldolgozásban a világ legnagyobb vállalatának számít.

Júliusban, amikor először nyilvánosságra hozták a BP és a Bunge közös tervét, akkor még a világ csupán harmadik legnagyobb cukornád feldolgozója lett volna a közös vállalkozás, azonban azóta az akkori második Biosev értékesítette két malmát is Brazília észak-keleti részén.  

Az új társaság fókuszában egyértelműen az etanol gyártás áll, miután az elmúlt két évben masszívan nőtt Brazília bioüzemanyag kereslete, és jövőre még egy bioüzemanyagok elterjedését támogató állami program is elindul. A BP szerint a bioüzemanyagok kulcsfontosságú szerepet tölthetnek be egy alacsony karbonkibocsátású gazdaságban.   

Címlapkép: Paulo Fridman/Corbis via Getty Images

  NRGreport
Címkék
#bioüzemanyag   #BP   #Bunge   #cukornád   #nyersanyag   #olaj   #Shell  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.