Fenntarthatóság

Klímacsúcs – az emberiség létét fenyegeti a Föld melegedése

NRGreport | 2019.12.04. 16:22

Világszerte milliók, főként fiatalok kérik a vezetőket arra, hogy tegyenek sokkal többet a klímavészhelyzet ellen – jelentette ki az MTI szerint António Guterres ENSZ-főtitkár a nemzetközi szervezet Éghajlat-változási Keretegyezménye 25. ülésének (COP25) megnyitóján hétfőn Madridban.

Tudják, hogy ma kell a helyes útra lépnünk és nem holnap – mondta António Guterres, hozzátéve, hogy a december 13-ig tartó madridi konferencia lehetőséget ad az ehhez szükséges fontos döntések meghozatalára.

Mint mondta, az eddigieknél "jóval ambiciózusabbnak" kell lenni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésében, és frusztrálónak nevezte a változás lassú ritmusát főleg azért, mert mindehhez az eszközök és technológiák nagy része már rendelkezésre áll.

Bírálta a legnagyobb károsanyag-kibocsátó országokat – Kínát, az Egyesült Államokat és Indiát – mivel elkötelezettségük elengedhetetlen a kitűzött célok eléréséhez.

Ha nem változtatunk sürgősen életmódunkon, magunkat sodorjuk veszélybe – jegyezte meg az ENSZ-főtikár, kitérve az energiatermelésre, az építőiparra, a közlekedésre és az élelmezésre. Emellett gyors és mély változásokat, a szénfüggőség felszámolását sürgette.

Az ENSZ-főtitkár szerint a fejlődő országokban évente mintegy 100 milliárd dollárnyi összeget kell fordítani a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra és a káros hatások csökkentésére. António Guterres beszámolt arról, hogy mintegy hetven ország kész fokozni nemzeti hozzájárulását a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

A madridi klímakonferencián a világ 196 országa képviselteti magát. Mintegy ötven állam- és kormányfő van jelen, csakúgy mint az Európai Unió intézményeinek új vezetői, akik a megnyitót követően kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a klímacélokat.

Madrid a klímavészhelyzet elleni harc, valamint a párbeszéd fővárosa kíván lenni – mondta megnyitóbeszédében Pedro Sánchez ügyvezető spanyol miniszterelnök, aki szerint az emberen múlik, hogy helyreállítsa a saját maga által okozott környezeti károkat. A klímavészhelyzet elleni küzdelem bátorságot, elkötelezettséget, szolidaritást kíván és leginkább tetteket. Nincs más alternatíva mint a cselekvés – jelentette ki a kormányfő, szerinte ma már csak egy "maroknyi fanatikus" tagadja a klímaváltozást.

Pedro Sánchez szintén gyorsabb cselekvést sürgetett a károsanyag-kibocsátás mérséklése terén, és bejelentette, hogy Spanyolország kész fokozni a csökkentés ritmusát. Szólt arról is, hogy Európának élen kell járnia a karbonsemlegességben – írta az MTI.

A konferencia megnyitóján Hoesung Lee, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) elnöke figyelmeztetett: a hőmérséklet növekedése fenyegetni fogja az emberiség létezését ezen a bolygón. Jelentéseik azt mutatják, hogy a felmelegedés hatásai sokkal súlyosabbak mint azt korábban gondolták. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali mérséklése elengedhetetlen a klíma stabilizálásához – mutatott rá a szakember.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke a tanácskozáson elmondta: a jövő hónapban bemutatja a klímasemlegességi átmenetről szóló európai javaslatot.

A klímacscúcs alkalmából Madrid tartományban annyi fát fognak ültetni mint ahány résztvevője lesz a konferenciának, vagyis várhatóan több mint 25 ezret.

Az esemény két hete alatt spanyol főváros több emblematikus épületét is zöld fénnyel világítják ki esténként.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.