Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

OPEC ülés: ez a kvótacsökkentés lesz a végső?

Pletser Tamás, Erste Research | 2019.12.04. 11:03

Az OPEC tagállamok csütörtökön és pénteken ülnek össze ismét, immár 177. alkalommal Bécsben. A kérdés, hogy sikerül-e összehozni Szaúd-Arábiának még egyszer a kőolaj termelés összehangolt csökkentését és akár tovább szorítani az OPEC össztermelési kvótáját? Az előjelek sok szempontból kedvezőtlenek, de egy adu ász lehet a szaúdiak kezében: elképzelhető, hogy ez a termelésvágás lesz az utolsó, mely szükséges ahhoz, hogy valóban egyensúlyba kerüljön a globális olajpiac.

A fő ellenfél, az amerikai palaolaj termelő szektor ugyanis láthatóan bajban van: a legjobb lelőhelyek elfogyóban vannak, a befektetők a pénzüket követelik, a fúróberendezés szám csökken. Az igazán nagyokon, mint Exxon vagy Chevronon kívüli termelők ugyanis mindenki visszaveti beruházásait. Emiatt várhatóan a növekedés 2020-ban lelassul. A kérdés, hogy mennyire. Az EIA szerint jövőre még mindig 1 millió hordó/nap növekedés lesz az Egyesült Államok kőolaj termelésében az idei évi átlagtermeléshez képest, ami azt jelenti, hogy az 1,2 millió hordós globális olajkereslet növekedés nagy részét kielégíthetik az amerikaiak. Más elemző cégek ennél jóval pesszimistábbak: az IHS Markit 440 ezer hordó/nap, a Goldman Sachs 450 ezer hordó/nap növekedésre számít, míg az RS Energy Group szerint mindössze 100 ezer hordó/nap növekedés lesz az átlagos USA olajtermelésben.

Az USA kőolajtermelése 2016 januárja óta (millió hordó/nap)
Forrás: EIA

Azt az OPEC elemzői is látják, hogy valami tenni kéne a kartellnek, ha nem akar túlkínálatot jövőre. Becslésük szerint a várhatóan 29,9 millió hordó/nap OPEC termelés mellett 2020-ban átlag 200 ezer hordó/nap globális kőolaj túlkínálat lehet. Különösen 2020 első féléve kritikus, mivel a kereslet a második félévben nőhet inkább. Ez az amerikai palaolaj termelés mellett a norvég és brazil termelésfelfutásnak is köszönhető. Nem véletlen, hogy viszonylag pozitív fogadtatásra lelt az az iraki javaslat, hogy a jövő márciusig elfogadott 1,2 millió hordó/napos kvótacsökkentést további 400 ezer hordó/nappal, 1,6 millió hordó/nap szintre növelje a kartell. Szaúd-Arábia, mely korábban jobban csökkentette termelését, mint az előírt kvóta szintje, megfenyegette a társait, hogy a jövőben nem hajlandó más helyett is áldozatokat hozni. A kérdés, hogy a meglévő kvóta szűkítés mellett hogy lehet rávenni és elfogadtatni további termelésvágást a kartell tagjaitól és a velük szövetséges Oroszországtól. És, hogy persze Szaúd-Arábián kívül ki fogja ezeket betartani.  

Nem véletlen, hogy a piaci szereplők szerint, ha sikerül az OPEC-nek a mostani kvóta szinten tartását 6-9 hónappal meghosszabbítani, már az is jó eredménynek számítana. A szaúdiaknak a fő érve egy további vágás mellett az lehet, hogy jó eséllyel ez az utolsó önkéntes termeléscsökkentés: a becslések szerint 2021-ben tovább süllyedhet az amerikai palatermelők aktivitása, ami miatt akár a teljes növekedés is megállhat, és 2016-hoz hasonlóan akár csökkenhet is az amerikai palaolaj termelés. A brazil, guyanai és a norvég növekedés is lassulhat a 2020-as felfutás után. Ha tehát sikerül most összetartania az OPEC-nek, közel lehetnek az államok ahhoz, hogy megvalósuljon 1-2 éven belül az álom és végre tartósan emelkedjen a kőolaj jegyzés ára. A kérdés, hogy sikerül-e a szaúdiaknak megfelelően házalni ezzel a témával és rávenni a többi OPEC tagot és Oroszországot a fájdalmas lépésre. Ha nem, akkor jó eséllyel 55 dollár vagy alacsonyabb Brent árat látunk jövő év első felében. Ha igen, maradhat a mostani kőolajár, de jó eséllyel elindulhat jövőre a spekuláció, ami akár 70 dollár feletti kőolaj árat is hozhat magával az év második felétől.

Az OPEC napi olajtermelés másodlagos források alapján (ezer hordó/nap)
Forrás: OPEC 2019. november havi jelentés

  Pletser Tamás, Erste Research
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.