Vállalatok

Újabb lépés az európai energiapiaci vezető szerep felé

NRGreport | 2019.12.05. 11:11

A Keppel Infrastructure Holdings Pte Ltd (Keppel Infrastructure) – svájci székhelyű, közvetett kizárólagos tulajdonú leányvállalata, a Keppel Energy Switzerland Holding AG-n keresztül – 20 százalékos részesedést vásárol a svájci székhelyű, integrált európai energiavállalatként működő MET Holding AG-ban (MET Csoport). A két cég stratégiai partnerségre lép, és közös befektetésekre készül elsősorban az európai energetikai infrastruktúra területén.

A MET Csoport a földgáz-, áram- és kőolajpiac aktív szereplője, fő tevékenysége a több árupiaci termékre kiterjedő nagykereskedelem, trading és kiskereskedelem. A cég emellett pozíciókkal bír az energetikai infrastruktúrában, illetve egyéb ipari eszközök területén is.

A 2018-ban 10,7 milliárd eurós árbevételt elérő MET Csoportnak 15 európai országban van leányvállalata. A cégcsoport 26 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton van jelen, az európai piacon 2018-ban több mint 42 milliárd köbméter gázzal kereskedett. A kelet-közép-európai térség egyik legnagyobb független energiavállalataként a MET Csoport kiterjedt ügyfélportfoliót lát el földgázzal és elektromos árammal.

A 2018-ban lezajlott menedzsment-kivásárlás után a MET Csoport jelenleg eszközállományának aktív növelésére összpontosít olyan európai energiapiacon, amely egyre inkább a kevésbé szén-intenzív, megújuló energiaforrásokra épülő megoldások felé mozdul. Az európai energiaátmenet az ágazat szerkezetének átalakulásával és stratégiai változásokkal jár, ami a piac konszolidációjához vezet, és egyben akvizíciós lehetőségeket teremt régiószerte.

A Keppel Infrastructure a szingapúri tőzsdén jegyzett legjelentősebb vállalatcsoportok közé tartozó Keppel Corporation Limited (Keppel Corporation) infrastruktúra-eszközeit fogja össze. A Keppel Corporation több ágazatban tevékenykedő vállalat, amely a fenntartható urbanizáció területén kínál megoldásokat, összhangban az energia, a tiszta környezet, a minőségi városi terek, valamint az összekapcsoltság iránti egyre növekvő globális igényekkel. A Keppel Corporation kizárólagos tulajdonában álló Keppel Infrastructure – energiainfrastruktúra üzletágának szingapúri integrált földgáz- és áramszolgáltatói tevékenységére alapozva – versenyképes energetikai megoldásokat és szolgáltatásokat kínál.

Ong Tiong Guan, a Keppel Infrastructure vezérigazgatója elmondta: „A MET Csoportba való stratégiai befektetésünk egyben a dinamikus európai energiapiacra való belépésünket is jelenti. A MET Csoport teljes energetikai értékláncra kiterjedő integrált stratégiája jól illeszkedik a Keppel Infrastructure stratégiai elképzeléseihez. Szerepvállalásunkkal egyrészt pozíciókat szerezhetünk az energiaipar olyan, növekedésben lévő területein, ahol a MET Csoport most is aktív, másrészt erre a jelenlétre építve közösen vizsgálhatjuk a befektetési célpontnak alkalmas régiós energiainfrastruktúra-projekteket.”

„Nagy büszkeséggel és örömmel üdvözlöm a Keppel Infrastructure-t befektetőként és stratégiai partnerként Európában. A tranzakció révén közösen valósíthatjuk meg a MET Csoport arra irányuló stratégiáját, hogy az európai energiapiac konszolidációjának vezető szereplői legyünk, és együtt kereshetünk további lehetőségeket” – mondta Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója.

A tranzakció lezárásának további feltételei a szokásos versenyhatósági jóváhagyások, beleértve az Európai Bizottság, valamint Ukrajna jóváhagyásának megszerzését. A MET kizárólagos pénzügyi tanácsadója az ING Bank N.V. volt.

A tranzakció a jelen pénzügyi évben várhatóan nem jár számottevő hatással a Keppel Corporation tárgyi eszközeinek értékére, illetve az egy részvényre jutó üzleti eredményére.

A Keppel Infrastructure és a MET Csoport közös közleménye kapcsán, az NRGreport kérdésére Lakatos Benjamin elmondta, hogy „a MET Csoport célja nem a részvényeladás volt, hanem olyan stratégiai partner megtalálása, aki biztosítja a tőkefinanszírozást az akvizícióinkhoz. A MET Csoport hisz abban, hogy az eszközöket csak integráltan lehet hatékonyan és profitot termelve üzemeltetni. Az értéklánc egésze mentén történő, integrált optimalizáció bonyolult tevékenység, amelyben a MET-nek van tapasztalata. Ez a tevékenység ugyanakkor rendkívül tőkeigényes, ezért kerestünk tőkeerős partnert.”

Az NRGreport Információi szerint, a Keppel Infrastructure két tagot delegál az igazgatóságba és a tranzakció zárása 2020 elején várható.


A Keppel Corporation az egyik legnagyobb szingapúri konglomerátum. A tavaly 6 milliárd dolláros árbevételt elérő, 30,000 munkavállalót foglalkoztató globális vállalat egyre dinamikusan bővülő tevékenységi kört épít, és világelső a mélytengeri fúrótornyok gyártása terén, ingatlanokkal, infrastruktúrával és befektetésekkel foglalkozó részlege is van.

A cég elnevezése eredetileg egy brit kapitánytól, Henry Keppeltől ered – ő fedezte fel azt a mélytengeri kikötőt Szingapúrban még az 1800-as évek közepén, amelyet később Keppel-öböllé neveztek át. 1968-ban, miután britek kivonultak Szingapúrból, a Keppel-öböl pedig hivatalosan is visszakerült az államhoz, egy szingapúri állami vállalat, a Temasek Holdings alapította a céget, akkor még Keppel Shipyard (Hajógyár) néven. A cég ezután felvásárlások útján hamar terjeszkedésbe, majd portfólió-diverzifikációba kezdett: már 1978-tól pénzügyi szolgáltatásnyújtásba kezdett tengeri vállalatok számára, 1983-tól pedig egy felvásárlás után belépett az ingatlanpiacra is. A vállalatot 1980 óta a Szingapúri Tőzsdén jegyzik, a céget létrehozó Temasek Holdings pedig épp 2019 őszén jelentette be a tervét, hogy – egy leányvállalatán keresztül – újabb tulajdonrészt vásárol a Keppel Corporationsben, így többségi, 51%-os tulajdonossá válva.

A Keppel Corporation ma már számos olyan kapcsolt vállalkozásból áll, amelyek tengeri-, ingatlan-, infrastruktúra- és vagyonkezelési tevékenységekre szakosodtak. Ázsia számos országában, Szingapúrban, Kínában, Vietnámban, Indiában vannak jelen, valamint többek között az Egyesült Államokban, Közép- és Dél-Amerikában, Közel-Keleten és Ausztráliában is.

A Keppel tengeri munkákra szakosodott Offshore & Marine részlege nagy teljesítményű mobil tengeri fúrótornyok, peronok és hajók tervezésével, építésével foglalkozik. Amellett, hogy számos, mélyvízi vagy sarkvidéki munkára is alkalmas eszközt szabadalmaztattak, a mesterséges intelligencia fejlesztésével is próbálják javítani a munkavégzést. A vállalathoz tartozó, ingatlankezeléssel foglalkozó Keppel Land díjnyertes lakóépületekkel és befektetési szintű kereskedelmi ingatlanokkal is rendelkezik, Szingapúron túl Kínában, Indiában, Indonéziában és Vietnámban is. Keppel Telecommunications & Transportations néven jelen vannak az ázsiai távközlési piacon is, Keppel Capital néven több mint 29 milliárd forintnyi vagyont kezelnek, a Keppel Urban Solutions pedig teljeskörű városfejlesztési szolgáltatást nyújt, úgy segítve az urbanizációt, hogy közben a fenntarthatóságot sem tévesztik szem elől.

Keppel Care Foundation néven a vállalat egy alapítványt is működtet, amely jótékonysági szervezetekkel, iskolákkal, nonprofit szervezetekkel és intézményekkel együttműködve támogat környezetvédelmi, oktatási, művészeti, kulturális, valamint hátrányos helyzetűeket segítő programokat. Legutóbb például a szingapúri mozgáskorlátozottakat segítő Society for Physically Disabled (SPD) jótékonysági szervezetet támogatták félmillió dollárral, korábban pedig a vállalat önkéntesei egy vesebetegekkel foglalkozó alapítvány munkáját segítették.

Címlapkép forrása: Keppel Corporation

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.