Vállalatok

A szaúdi olajvállalaté a világ eddigi legnagyobb értékű részvénykibocsátása

NRGreport | 2019.12.06. 07:03

25,6 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket a szaúdi állami olajvállalat, ezzel ez az IPO lett a valaha volt legnagyobb értékű kibocsátása – írja a Bloomberg. Korábban az Alibaba internetes óriásé volt ez a cím 25 milliárd dollárral, az Aramco azonban most átvette a helyét azzal, hogy a szaúdi vezetés egy részvény árát 32 rijálban (8,53 dollárban) húzta meg.

A részvénykibocsátás után a világ legnagyobb olajcégének értéke elérte az 1,7 ezer milliárd dollárt. A részvényekből befolyó pénzt az olajmonarchia befolyásos – és a jemeni háború, valamint a Hasogdzsi-gyilkosság miatt ellentmondásos – koronahercege, Mohamed bin Szalman arra akarja fordítani, hogy beindítsa azokat a nagyszabású programokat, amelyekkel 2030-ig letérítik az ország gazdaságát a totális olajra utaltságról. 

A Saudi Aramco a világ legnyereségesebb cége, a szeptember végével záródott harmadik negyedévben a profitja 21,1 milliárd dollár volt, tavalyi teljes profitja pedig elérte a 111,1 milliárd dollárt. Ez több, mint az Apple, a Google (Alphabet), és az Exxon Mobil együttes nyeresége.

Az Aramco korábban szigorú üzleti titokként őrizte pénzügyi adatait, és először idén hozta nyilvánosságra eredményét (a 2018. évit), hogy hitelbesorolást nyerjen nemzetközi hitelminősítőktől globális kötvénykibocsátás engedélyezéséhez. Az Aramco egyébként amellett, hogy a világ egyik legnagyobb üzlete, a világ egyik legszennyezőbb cége is, a klímaváltozásból profitáló vállalatok listáját toronymagasan vezeti

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.