Fenntarthatóság

Ezeket a közlekedési alternatívákat válassza az autók helyett

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.12.06. 15:33

Most már azért lassan mindenkiben tudatosul, hogy az autók a repülőgép mellett a lehető legrosszabb közlekedési eszköznek számítanak – éppen ezért sokan keresnek alternatívát a kocsira. Persze a hidegebb időszakban nincs párja a saját autónak, azért az év minden szakában lehet olyan megoldást találni, ami sokkal zöldebb, mint a kocsival való közlekedés.

Képek forrása: Pexels.com

A legegyszerűbb: az elektromos autó

Ha új kocsit akar, vagy régóta gondolkozik már az elektromos autó vásárlásán, esetleg hibridet szeretne, itt az ideje, hogy befektessen rá: ma már egyre több ilyen kocsi van az utakon, viszonylag sok a töltő is, és a hibrid autókkal még rá sem fog fázni, hogy sokáig kell töltögetnie útközben a járművet. A használható, praktikus elektromos autó ma már nem sci-fi, és a technológia egyre jobb lesz, ahogy telik az idő.

Elektromos robogó

Ha nem jár nagy távokra, de fontos, hogy városon belül például gyorsan eljusson A-ból B-be, az elektromos robogónál keresve sem talál jobb megoldást. A jármű városi közlekedésben megfelelően gyors, nem ragad be a dugókba, csendes és környezetbarát, ráadásul hamarabb fel is tölt, mint egy autó.

Biciklimegosztó szolgáltatás

Itthon a Bubi tölti be ezt a funkciót, de külföldön rengeteg alternatívája van a megoldásnak: a bicikliket bérelni lehet egy adott időre, majd vissza lehet vinni, amikor már nincs rá szükségünk. Jellemzően a nagyvárosi közlekedésre jók, és azon túl, hogy olcsó alternatívát jelentenek az autózásra, még egészségesebbek is, hiszen mozgunk közlekedés közben. A nagy előnye ennek a megoldásnak az, hogy még biciklit sem kell vennünk, a cég adja nekünk, úgyhogy nem kell a tárolással és a beszerzéssel vacakolni. Létezik havi előfizetés is annak, aki tényleg hosszabb ideig szeretné használni a szolgáltatást.

Vagy egyszerűen: bicikli

A városi bringázásnak nagy hagyománya van, a kisebb városokban és a falvakban pedig kézenfekvően praktikus lehet ez az eszköz akkor is, ha kicsit nagyobb távolságokat kell megtenni. Egészséges, hiszen mozgásra sarkall, nem kell vele dugóban ücsörögnünk, olcsó, és viszonylag biztonságos is, ha betartjuk a KRESZ szabályait, és figyelünk a kicsit elvetemültebb autókra.

Próbálja ki az elektromos rollert!

Ha nem mindennapos közlekedésre keres megoldást, csak gyorsan el akar jutni A-ból B-be, viszont nem akar autókázni, akkor az elektromos roller jó választás lehet: Budapesten egy app segítségével lehet megtalálni a hozzánk legközelebb eső járművet, egyszerűen lehet feloldani, majd ha megérkeztünk a célállomásra, csak simán le kell zárni, és már mehetünk is. Nem kell dokkolót keresni, vagy visszavinni az eszközt – az elektromos rollerkölcsönzésnek ez az előnye. Persze vehet saját magának is ilyen járművet, egyre nagyobb a divatja mindenhol: ez a robogó és a bicikli közötti kényelmes átmenetet jelentheti. Ráadásul még parkolóhelyet sem kell neki keresni.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.