NRGreport
Menü

Csökkentse a széndioxid-kibocsátását a lakásában anélkül, hogy sokat költene rá

Fenntarthatóság | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019-12-09 16:04

A háztartások rengeteg káros anyagot engednek a levegőbe, ha már mindenki tenne egy kicsit a környezettudatosságért, rengeteget segíthetnénk például a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségének csökkentésében. Az alábbi újítások segítségével olcsón és hatékonyan tudja kicsit környezettudatosabbá tenni a lakását.

Figyeljen a vízfogyasztásra!

Ha a csapokra, a zuhanyra, valamint a vécétartályhoz is olyan eszközöket vásárol, amelyek segítenek az átfolyó vízmennyiség mérséklésében, rengeteget tehet azért, hogy az egyébként is vészesen fogyatkozó édesvízkészletből ne pazaroljon túl sokat. A vécéhasználat egy lakás éves vízhasználatának több mint 26 százalékáért felel, a zuhany 16,8 százalékon, a csapok pedig 15 százalékon állnak – gondoljon bele, mennyi vizet spórolhat, ha csak ezeket modernizálja.

Szereltessen fel zöldtetőt!

Ezzel segíthet a helyi ökoszisztéma fenntartásában is, hiszen olyan védett rovaroknak adhat otthont és táplálékot, mint például a méhek, akik nélkül nagyjából összeomlana az élelmiszerellátásunk. A modern zöldtetőkben már beépített öntözőrendszer is van, így sokkal egyszerűbb őket fenntartani. A rajta növekvő növények pedig segíthetnek, hogy a kibocsátott szén-dioxid egy része megkötődjön a levegőből.

Használjon követ beton helyett!

A beton előállítása borzasztóan környezetszennyező, így ha éppen felújítaná a lakását, vagy építkezik, gondolkozzon el alternatívákban is. A terrazzo, ami tulajdonképpen egy öntött műkő, melyet homogén fényes felületűre csiszolnak, például tökéletes megoldás lehet, hiszen nem jár túl sok melléktermékkel az előállítása, ráadásul ugyanolyan strapabíró, mintha betont használt volna.

Vásároljon másodkézből!

Ha valamire szüksége van a lakásba, először ne újat keressen – a fogyasztói társadalom borzasztóan pazarló, és felesleges mindig újat venni, a használt termékek is tökéletesek lehetnek. Így nem kell az adott bútor vagy lakberendezési tárgy előállításának károsanyag-kibocsátásával számolnia.

Képek forrása: Pexels.com

Figyeljen oda, mennyi illékony anyag van a lakásban

Nemcsak a szén-dioxid kibocsátására, hanem az illékony szerves vegyületek, vagyis VOC-ok kibocsátására is érdemes figyelni, ezek ugyanis legalább annyira károsak a légkörre és a bolygónkra, mint a sokat emlegetett CO2. Rengeteg termékben megtalálhatók, például a dezodorokban is, de korábban a falfestékekből is nagyon sok ilyen jutott a levegőbe. Szerencsére mostanában több olyan falfesték készül, amelyben csökkentették az ilyen kibocsátás mennyiségét, érdemes ezeket keresni, ha festeni akar a lakásban.

Gondolja át, milyen faanyagot vásárol!

Ha parkettázik, vagy bármilyen más módon faanyagot visz a lakásba, ahol tud, figyeljen arra, hogy fenntartható forrásból származzon, vagy újrafelhasznált fából készüljön. A fairtás az egyik legnagyobb globális problémánk, ugyanis nemcsak a tiszta oxigén mennyisége csökken, ha fogy az erdőtakaró, hanem a légkörből megkötött szén-dioxid mennyisége is, a fák ugyanis ezért is felelősek. Minél több fát használunk fel, annál több CO2 marad a levegőben, és annál jobban gyorsul a globális felmelegedés.

NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: Independent.ie