Rezsi

Drágul az áram és a gáz Szlovákiában

NRGreport | 2019.12.09. 11:39

Szlovákiában erőteljesen nő a lakossági áram és gáz ára, amit az energiaszolgáltató és az árszabályozási hivatal is az energia nemzetközi drágulásával magyaráz.

A szlovákiai Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) az elmúlt időszakban ugyan többször is jelezte, hogy szeretné elkerülni az energiaárak drasztikusabb emelését, a világpiaci árak növekedése miatt azonban egyre kisebb a mozgástere. Jövőre a gáz- és az áramszolgáltatás így a vártnál is nagyobb ütemben drágul – írta a pozsonyi Új Szó.

A Szlovák Gázművek (SPP) által közzétett új díjszabás szerint a jövő év elejétől átlagosan öt százalékkal emelik a gázdíjat és kilenc százalékkal a vállalat által szintén nyújtott áramszolgáltatás árát. A gazdasági miniszter, Peter Ziga a múlt hónapban még azzal kecsegtetett, hogy az áramszolgáltatás jövőre legfeljebb nyolc, a gáz pedig négy-hat százalékkal drágulhat.

"A villamos energia tőzsdei ára gyorsabb ütemben nőtt, mint azt korábban feltételezték. A jövő évi árak szempontjából a prágai energiatőzsde idei első féléves árváltozása a mérvadó, márpedig az áram ára ezen 28 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest" – magyarázza a drágulás okát Ondrej Sebesta, az SPP szóvivője. Szerinte a gáz esetében a német energiatőzsde elmúlt egyéves árváltozása a mérvadó, ezen csaknem kilenc százalékkal nőtt a gáz ára.

  NRGreport
Címkék
#áram   #áremelés   #drágulás   #gáz   #gázár   #Szlovákia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.