Trading

Putyin az ukrán gáztranzit jövőjéről beszélt

NRGreport | 2019.12.09. 07:03

Az Északi Áramlat 2 földgázvezeték üzembe helyezése nem jelenti azt, hogy Oroszország felmondja az ukrán gánztranzitot, az ügyben a gazdasági célszerűség fog dönteni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Szocsiban német nagyvállalatok vezetőit fogadta.

Közeledik a befejezése az Északi Áramlat 2 gázvezeték lefektetésének, amelynek üzembe helyezése lehetővé teszi az orosz gázszállítás megkettőzését a balti nyomvonalon – mondta Putyin, rámutatva, hogy ez hozzájárul Németország és más államok igényei kielégítéséhez.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy ünnepi vállalkozás, a kormány ténylegesen nem vesz benne részt. Így tehát, hogy ne legyen az ügynek másfajta értelmezése, már sokszor mondtam és még egyszer szeretném megismételni: ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Oroszország beszüntetné a tranzitot Ukrajna területén keresztül"

– hangoztatta.

A gáztranzit és a közvetlen ukrán gázvásárlás felújításának ügye a várakozások szerint téma lehet majd Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között,  ha a délkelet-ukrajnai válság rendezéséről tárgyaló normadiai négyek – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – vezetőinek hétfői párizsi csúcstalálkozóját kétoldalú megbeszélésre is felhasználják.   

Dmitrij Peszkov, orosz szóvivő újságíróknak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a csúcs hozzájárul majd a válság megoldásához és megerősíti, hogy a minszki megállapodások végrehajtásának nincsen alternatívája. Kijelentette, hogy a fórum alkalmából Putyin Emmanuel Macron francia elnökkel, Angela  Merkel  német kancellárral és Zelenszijjel is különtalálkozóra készül. Mint mondta, biztos benne, hogy Párizs a tiltakozó akció ellenére is képes lesz majd biztosítani a csúcs lebonyolításának körülményeit.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.