NRGreport
Menü

Hatalmas leírás az amerikai olajóriástól

Közel 11 milliárd dolláros leírást eszközölt az Egyesült Államok egyik legnagyobb olajvállalata a Chevron, mellyel így egy teljes évnyi profit tűnhet el a részvényesek zsebéből. A cég visszavágta tőkebefektetéseit a gázprojektjein, sőt akár az eladásukban is gondolkodik.

10-11 milliárd dolláros leírást jelentett be tegnap a Chevron, melynek több mint a fele egy amerikai gázmezőhöz (Appalachia) kapcsolódik. Az elmúlt 12 hónapban a Chevron nettó profitja alig haladta meg a 13 milliárd dollárt.

A vállalat továbbra is 20 milliárd dolláron tartotta az éves költési büdzséjét, mely már három éve változatlan. Továbbra is a források nagy része a nyugat-texasi Permian mezőbe, a Mexikói-öbölbeli termelőeszközökbe és Kazahsztánba áramlik.

A Chevron nyilatkozata szerint a méretes leírás a vállalat fegyelmezett pénzügyi politikájának továbbá olaj- és gázár előrejelzéseinek a mérsékléséből fakad. A leírás következményeként a Chevron jónéhány gázprojektjén költséget csökkentett, de még a kanadai LNG projektjén is.

Az olajtársaság vezérének nyilatkozata szerint a legjobb megtérülést biztosító eszközökbe kell a tőke legnagyobb részét allokálni, ezzel biztosítható a részvényesi érték hosszútávú maximalizálása. A vállalat a gázprojektjei eladásában is gondolkodik, mint stratégiai alternatíva.

Tegnap fél százalékkal emelkedett az amerikai olajtársaság árfolyama, a bejelentést követően pedig fél százalékos esésbe fordult a papír. A Chevron árfolyama idén 8 százalékkal került feljebb.

 

Forrás: Portfolio