Fenntarthatóság

A külföldiek szerint is jó üzlet Magyarországon naperőművet építeni

NRGreport | 2019.12.13. 15:03

A holland Photon Energy 2020 első negyedévére már több mint 20 MWp napenergia kapacitást fog birtokolni Magyarországon, mellyel az ország legnagyobb napelemparkkal rendelkező szereplői közé fog tartozni. Azonban a társaságnak nagyon ambiciózusak a tervei, 2021-re a magyar fotovoltaikus portfolio kapacitása elérheti a 75 MWp-t.

A Photon Energy a mai napon bejelentette, hogy egy újabb hosszútávú projektfinanszírozási megállapodást zárt le, saját tulajdonú, magyarországi PV erőmű portfóliójának keretében, további 20,1 MWp teljesítményre.

A portfólió 29 önálló KÁT engedéllyel rendelkező PV erőműből áll, Monor, Fertőd, Kunszentmárton, Taszár, Mályi és Tata telephelyeken.

Monoron nyolc erőmű (5,6 MWp) lett üzembe helyezve 2019 októberében, 2019 novemberében öt erőmű (3,5 MWp) Fertődön, illetve két erőmű (1,4 MWp) Kunszentmártonon, három erőmű (2,1 MWp) pedig Taszáron, 2019 december elején került felkapcsolásra.

További három erőmű Mályiban, összesen 2,1 MWp teljesítménnyel, valamint nyolc erőmű Tatán, együttesen 5,4 MWp kapacitással, várhatóan 2020 első negyedévében lesz üzembe helyezve.

Az 5,93 milliárd forint (17,9 millió EUR) összegű finanszírozást a K&H Bank, a belga KBC Group N.V. magyar leányvállalata, Magyarország egyik legnagyobb bank- és pénzügyi szolgáltatója, valamint a projektfinanszírozás vezető helyi szereplője biztosítja, 15 éves időszakra.

 „Miután az év első felében 17 fotovoltaikus erőművet sikeresen refinanszíroztuk, ez a megállapodás újabb mérföldkövet jelent a magyarországi terjeszkedési stratégiánkban. Az erőműveket EU-s kötvénykihelyezésekből származó bevételekkel építettük fel illetve ebből a forrásból előfinanszírozzuk. A további 29 PV erőmű K&H Bankkal történő refinanszírozása nagy előrelépés a magyar piacra vonatkozó stratégiánkban annak érdekében, hogy 2021 végéig legalább 75 MWp kapacitású PV erőművet építsünk saját portfóliónkba. Ez a lépés lehetővé teszi számunkra, hogy jelentős likviditást szabadítsunk fel, és jövőre további projekteket valósíthassunk meg Magyarországon”- mondta Clemens Wohlmuth, a Photon Energy pénzügyi vezetője.

A mérnöki, a beszerzési és az építési szolgáltatásokat a Photon Energy biztosította az összes naperőműhöz leányvállalatán, a Photon Energy Solutions HU Kft-n keresztül. A hosszú távú monitoring, üzemeltetési és megfigyelési szolgáltatásokat pedig a Cég másik leányvállalata a Photon Energy Operations HU Kft. látja el.

Címlapkép: TPG/Getty Images

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.