Fenntarthatóság

Hiába a klímavészhelyzet: Magyarország visszacsúszott az éghajlatvédelmi ranglistán

NRGreport | 2019.12.13. 10:12

Visszacsúszott Magyarország a legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutató (CCPI 2020) rangsorában. A CCPI szerint világszerte láthatók javuló tendenciák az országok teljesítményében, de számos, éghajlatvédelemben elméletileg élenjáró ország gyengén teljesít, Magyarország pedig a tavalyi 42. helyről a 47. helyre csúszott vissza. Az energiahatékonysági és tárolási technológiák fejlődésén, az elektromos közlekedés terén elért haladáson és a klímavédelem társadalmi támogatásán túl a Párizsi Egyezménynek való megfeleléshez és a Föld ökoszisztémájának túléléséhez sokkal nagyobb erőfeszítésekre van szükség.

A CCPI tizenöt éve 14 kategóriában pontozza 56 ország (idéntől 57, Chile csatlakozásával) és az Európai Unió éghajlatvédelmi teljesítményét, ami az üvegházgáz-kibocsátás, energiahatékonyság, megújuló energiák használata és az éghajlatpolitika részekből áll.

ICCP

A most kiadott mutató szerint az összesített listát Svédország vezeti, Marokkó a harmadik helyre csúszott vissza, míg a második helyezést Dánia érte el. Európa világszinten közepes értékelést kapott, holott vezető szerepre vágyik az éghajlatváltozás elleni harcban.

Magyarország a 47. helyezését az utóbbi évek óta növekvő kibocsátásának és a megújuló energia használatban elért gyenge teljesítményének köszönheti. A tervekben sem szerepel a nemzetközi, közös céloknak megfelelő arányú megújulóenergia-használat 2030-ig. Mindemellett kiemelendő, hogy a legalacsonyabb kategóriát (Very Low) épphogy elkerülte Magyarország, viszont így is az alacsony (Low) kategória sereghajtója.

Az Európai Unión belül Portugália és Ciprus érte el a legrosszabb eredményeket az üvegházgázok kibocsátása terén. A rendkívül gyengén teljesítő országok között szerepel az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és Kína.

letaglózó ábra

Címlapkép forrása: Jason Hawkes/Getty Images

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.