NRGreport
Menü

Egy lépéssel közelebb került a Mol legújabb kötvényének tőzsdei bevezetése

Múlt héten a BÉT vezérigazgatója jóváhagyta a Mol Xbond elnevezésű multilaterális kereskedési rendszerbe történő regisztrációjához készített Információs Dokumentumot. Ma közzétette a Mol a jóváhagyott információs dokumentumot, mely a BÉT honlapján található.

Előzmények

Egymás után jelentkeznek a hazai vállalatok, hogy az MNB vállalati kötvényprogramjának keretében bocsássanak ki kötvényeket. A kötvénykibocsátás feltétele, hogy legalább B+ hitelbesorolást kapjon az adott vállalat egy hitelminősítőnél, a legtöbb vállalat a Scope Ratingsnél kapott besorolást, a másik hitelminősítő, pedig az Euler Hermes.

Scope

Szeptember 20-án jelentette be a Mol, hogy kötvényeket bocsát ki a jegybanki vállalati kötvényprogram keretében

A kötvények zártkörűen kerültek forgalomba hozatalra a következő paraméterekkel:

→ összeg: 28,4 milliárd forint

→ futamidő: 10 év

→ kupon: 2%

→ hozam: 1,9055%

→ felár, mid-swap-hoz viszonyítva: 73 bp

A Mol a kötvényeket a Budapesti Értéktőzsde által működtetett Xbond piacon szándékozik regisztrálni.

A vállalat kötvényei egyébként már rendelkeznek hitelbesorolással, a Fitchnél és a Standard & Poor’snál is BBB- a besorolása.

A tranzakció relatíve kis méretű kötvénykibocsátásnak számít a társaság életében, a Mol nagyságrendileg ötször ekkora volumennel szokott kimenni a piacra forrásért. A befolyó pénz felhasználása nincs dedikálva, csupán az attraktív forrásbevonási lehetőséget látta meg az olajtársaság, melynek kifejezetten jól jön a forint finanszírozás a sok devizás forrásbevonással szemben.  

A BÉT jóváhagyta az Információs dokumentumot

A BÉT felhívta a figyelmet, hogy az Információs Dokumentum jóváhagyásával a Mol kötvénye még nem került regisztrálásra az Xbond piacra, az Információs Dokumentum jóváhagyása a regisztráció egyik előfeltétele. Ennek megfelelően a kötvénnyel való kereskedésre még nincs lehetőség. A kötvény Xbond piaci regisztrációját, illetőleg a kereskedésének megkezdését a Mol az Xbond Általános Üzletszabályzatában meghatározott feltételek teljesítése esetén külön eljárásban kérelmezheti.

Az információs dokumentum

Alapbvetőan a kockázati tényezőket ecseteli hosszan a dokumentum, tartalmazza a fentebbiekben összefoglalt paramétereit a kötvénynek, a szeptember 20-án tartott aukciót bontja ki részletesen, majd hosszasan bemutatja a Mol főbb tevékenységeit.

Forrás: Portfolio