Fenntarthatóság

Ezért kéne törődnie azzal, hogy a méhek kihalnak

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.12.16. 16:02

Általában az emberek az olyan környezeti témákkal nem nagyon szoktak foglalkozni, amelyek nem érintik őket közvetlenül, vagy nem érzik azonnal a hatásukat. A klímaváltozás is csak most lett sürgető téma, hogy a saját bőrünkön érezzük, milyen időjárási szélsőségeket kell elviselnünk már most, és milyen környezeti katasztrófák jönnek felénk egyre gyakrabban. Csakhogy a méhek pusztulására tényleg ideje lenne már most odafigyelnünk, hogy vissza tudjuk fordítani – például az alábbi öt ok miatt.

Segítenek zölden tartani a bolygót

A méhek a virágok nektárjával táplálkoznak, de ahogy esznek, a növények pollenjei rájuk ragadnak, amit aztán szétszórnak – így születnek újabb növények. Az úgynevezett beporzók nagyon fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, mivel segítenek a növények terjedésében, és ezzel, közvetve, a klímaváltozás megfékezésében is: a növények ugyanis képesek megkötni a szén-dioxidot a levegőből, lassítva a felmelegedési folyamatokat.

Összeomlik nélkülük az élelmiszerlánc

Pontosan azért, mert a méhek beporzók, a mezőgazdaságban is fontos szerepet játszanak. Nélkülük összeomlana az élelmiszerellátásunk, mivel nem teremne annyi termőnövény, hogy az egész bolygót elláthassuk. Ez most kezd még kiemeltebben fontossá válni, hiszen egyre több kutatás bizonyítja be, hogy át kellene térnünk a növényalapú étrendre – tehát több zöldséget és gyümölcsöt kellene ennünk, ami a méhek nélkül nagyjából lehetetlen.

Eltűnik a méz

Lehet, hogy ez nem egy eget rengető probléma, de méhek nélkül méz sincs – ez pedig egy nagyon fontos természetes édesítőszer a világ rengeteg részén. Sokkal jobban járnánk, ha a finomított cukor helyett inkább mézet használnánk.

A biodiverzitás részei

Az állat- és növényvilág egy nagyon sérülékeny rendszer, minden hatással van mindenre, és ha egy szereplő kiesik a körből, akkor az egész rendszer megváltozik. Ugyanez a helyzet a méhekkel is: fontos táplálékforrást jelentenek egyes fajoknak, és segítenek, hogy néhány más faj ne szaporodjon el túlságosan. Ha az egyensúly felborul, az egész ökoszisztéma átalakul.

Otthont építenek más fajoknak

Persze csak átvitt értelemben, de beporzó tevékenységük nélkül rengeteg állatfajnak nem lenne otthona. Nagyon sok rovarfaj él például a méhek által szétterített növényfajokon, és sok fafajta, mint például a fűz vagy a nyárfa, képtelen életben maradni és terjeszkedni a méhek nélkül. Nemcsak a saját fajuk fennmaradásában, de más állatfajok életében is nagyon fontos, hogy a méhek ne pusztuljanak ki.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.