Fenntarthatóság

5 ok, amiért érdemes elektromos autóra váltania

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.12.17. 11:14

Nem is kérdés, hogy az elektromos autóké a jövő, már csak azért is, mert a dízeles társaikat lassan szinte mindenhonnan kitiltják. Bár most még korántsem mondható az EV-kre, hogy száz százalékban környezetbarátok lennének, már megéri beruházni egyre – adunk 5 okot, hogy miért váltson.

Képek forrása: Pixabay

1. Nem is kérdés: mert zöldebb, mint a hagyományos

Bár sok kritika érkezik az elektromos autókra, azért még mindig sokkal zöldebb alternatívát nyújtanak a hagyományos kocsikra. A legtöbbször azért kritizálják őket, mert a töltésükhöz használt áram környezetszennyező forrásokból érkezik, meg az sem túl zöld, ahogyan legyártják őket – de ha a hagyományos autók mellé állítjuk őket, még mindig sokkal jobb megoldást jelentenek, főleg, ha a kibocsátásukat nézzük.

2. Most már szép a választék

Szerencsére már nem csak egy-két gyenge modell közül választhat az ember: ha elektromos autót szeretne, már a legnagyobb gyártóknak is vannak olyan autói, amelyekre megéri beruházni. Ráadásul az áruk is egyre inkább megy lefelé, és bár még mindig egy kicsit a zsebünkbe kell nyúlni, ha szeretnénk egyet, a tendencia azt mutatja, hogy pár év múlva már bárki számára elérhető áron lehetnek az elektromos kocsik is.

3. Már a hatótávuk is használható

Pár évvel ezelőtt még csak az vett elektromos autót, aki városi, rövid távú közlekedésben szerette volna használni. Ez azonban mára megváltozott, hiszen egyre nagyobb a hatótávuk az autóknak, vagyis az a távolság, amit egyetlen töltéssel menni képesek. Már nem maximum 100 kilométerben kell gondolkodni, a legújabb modellek akár 300 kilométert is tudnak menni teljes töltésről.

4. Olcsóbb, mint a benzin

Az elektromos autókat feltölteni még mindig sokkal olcsóbb, mint benzint vásárolni, így viszonylag belátható időn belül be is hozza az árát az elektromos autó, legalább is azt az összeget, amivel többet költöttünk rá egy benzines kocsinál. Ráadásul a nyilvános töltőpontokon ingyen és bérmentve lehet tölteni az autókat – ezekből pár évvel ezelőtt még alig akadt néhány, ma viszont már bőven lehet válogatni közülük.

5. Olcsóbb a fenntartása, mint egy benzinesnek

Ha elektromos autót vásárol, az nem jár olajcserével, és sokkal kevesebb olyan mozgóalkatrész is alkotja őket, amelyek előbb-utóbb tönkremennek, és cserélni kell őket. Sokkal kevesebbet kell velük szerelőhöz járni, mint a hagyományos autókkal, és kevesebb alkatrészt is kell kicseréltetni bennük, így hosszú távon tényleg olcsóbbak, mint a benzines kocsik.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.