Infografika

A repülésből és hajózásból származó károsanyag-kibocsátás számokban

NRGreport | 2019.12.17. 15:17

Csaknem megkétszereződött a légi közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás mértéke az elmúlt két évtizedben. Mutatjuk a részleteket infografikán.

Habár a nemzetközi légi és vízi közlekedés csupán az összes kibocsátott üvegházhatású gáz 3,5%-árt felelős az EU-ban, ez a két szektor járul hozzá a leginkább növekvő mértékben a klímaváltozást gyorsító anyagok kibocsátásához. Ennek okai főként az légi utasok számának illetve a kereskedelem mértékének növekedése.

COP25 nemzetközi klímakonferencia közeledtével az EP állásfoglalásában felszólította az EU-t hogy tegyen lépéseket a két szektorból származó üvegházhatású gázok csökkentéséért. Főként, mivel Kína és az Egyesült Államok után az Európai Unió a világ harmadik legnagyobb az üvegházhatásúgáz-kibocsátója.

A klímaváltozással kapcsolatos statisztikákról és trendekről ide kattintva lehet többet megtudni.

infographic on transport emissions - aviation and navigation

Az üvegházhatású gázok mértéke 

A légi és vízi közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás növekszik a leggyorsabban, az előbbi csaknem 130%-kal, az utóbbi pedig 30%-kal emelkedett az elmúlt két évszázadban. Az 1990-es évek óta csak a közlekedési ágazatban emelkedett a kibocsátás mértéke.

A becslések szerint a repülőgépek által kibocsátott károsanyag mértéke 2050-re a hétszeresére, sőt akár a tízszeresére is nőhet az 1990-es adatokhoz képest.

infographic on transport emissions - aviation and navigation

Kibocsátás ágazatonként 

A növekedés egyik fő oka, hogy a légi utasok száma megháromszorozódott az 1993-as adatokhoz képest az EU-ban. A nemzetközi vízi kereskedelem mértéke is jelentős növekedést mutat az elmúlt két évtizedben.

Ezzel együtt a felmérések szerint mi magunk is tudatosabbak vagyunk az ökológia lábnyomunk kapcsán, amit magunk után hagyunk a közlekedési eszközöket használva.

infographic on transport emissions - aviation and navigation

A légi utasok száma 

Mit tesz az EU a kibocsátás csökkentéséért?

Az EU egyrészt a kibocsátás-kereskedelmi rendszerén (ETS) keresztül igyekszik szabályozni és csökkenteni a repülésből származó kibocsátást. Ennek célja az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése. Az EP javaslata, hogy a vízi közlekedést is vonják be a rendszerbe.

Az EP novemberben fogadott el állásfoglalást, amelyben éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetett, és kiemelte, hogy az EU a hajózástól a repülésig, mindenhol csökkenteni kell a globális kibocsátást .

Mik azok az üvegházhatású gázok?

→ Az üvegházhatású gázok a légkörbe kerülve a melegházakhoz hasonlóan viselkednek: elnyelik a Föld felszínéről visszaverődő napfényt, mintegy csapdába ejtik, és nem engedik, hogy távozzon az űrbe.

→ Az így létrejövő üvegházhatás felelős a Földön tapasztalható egyenletesen meleg hőmérsékletért, ami lehetővé teszi, hogy a bolygón élet alakuljon ki.

→ Sok üvegházhatású gáz természetesen is megtalálható a légkörben, ugyanakkor az emberi tevékenység jelentősen hozzáad ehhez, fokozza az üvegházhatást és hozzájárul a globális felmelegedéshez.


További információ

Sürgős lépések az éghajlatváltozás káros hatásai ellen 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.