Rezsi

Amikor az áramszolgáltató tízezreket kapcsol le a hálózatról

NRGreport | 2019.12.17. 09:11

Aggodalomra semmi ok, nem azért választanak le teljes falvakat az elektromos hálózatról, mert egy atomerőműben baleset történt vagy egy diktátor úgy döntött, nekik mostantól nekik nem jár áramszolgáltatás. Napjainkban egyre többet hallunk a decentralizált hálózatokról, sziget üzemű rendszerekről, mikróhálózatokról, akkumulátoros energiatárolásról a napelemes erőművek mellett, így ma már egy ilyen döntés lehet ésszerű és gazdaságos is, valamint szolgálhatja az üzembiztonságot.

A képen látható mezőgazdasági ingatlan Nerpeupben található. A Horizon Power új önálló energiarendszerének köszönhetően nem csatlakozik az ország villamosenergia hálózatához, helyette van 10,8 kW napeleme, 25 kWh akkumulátora és egy tartalék dízelgenerátora (forrás: reneweconomy.com.au)

Ausztrália népsűrűsége csupán 2,74 fő/km². Ennek velejárója, hogy hatalmasak a távolságok egyes lakott települések között. Természetesen az egymástól távol elhelyezkedő kis falvaknak, elszigetelt tanyacsoportoknak is biztosítani kell az áramszolgáltatást. Ennek mellékhatása, hogy gyakran hosszú kilométereken keresztül kell kiépíteni a távvezetéket azért, hogy néhány távoli családnál is legyen elektromos hálózat. Az ilyen rendszereknek nem csak a kiépítése, de a fenntartása is költséges, nem elsősorban a hálózati veszteségek miatt, inkább a karbantartások jelentenek kihívást. Ausztrália elektromos hálózata 918 000 km távvezetéket tartalmaz, ezért például a kontinens nyugati részén működő Western Power nevű áramszolgáltató hálózati költségeinek fele az ügyfélkör csupán 3 százalékának kiszolgálása miatt merül fel.

 

Tesla Powerwall egy ausztrál fogyasztónál (forrás: virtualpowerplant.sa.gov.au)

A kontinensre jellemző gyakori szeles időjárás, korrodáló sós levegő, viharok, villámlás káros hatásainak kitett kiterjedt távvezetékek miatt gyakoriak az áramkimaradások, melyek a fogyasztóknak kellemetlenséget, a szolgáltatónak pedig jelentős költségeket eredményeznek. Korábban már beszámoltunk a Tesla Dél-Ausztráliába telepített hatalmas akkumulátor telepéről, valamint a kiépülőben lévő, de még csak néhány százalékos készültségben lévő decentralizált virtuális hálózatáról is.

 

Ausztrália jelenleg is zajló kísérleti projektjében 57 ügyfélnél építenek ki mikróhálózatot a korábbi 230 km hosszú elavult távvezeték helyett (forrás: Western Power)

A Western Power nevű szolgáltató azonban felismerte, hogy egyes elszigetelt fogyasztók esetében nem érdemes fenntartani a távvezetéket, az áramszolgáltató és a fogyasztó egyaránt jobban jár, ha mikróhálózatokat építenek ki, helyi áramtermeléssel és akkumulátoros tárolással. A kormányzat támogatását nem volt könnyű megszerezni, de miután sikerült a politikusokat is meggyőzni arról, hogy ezzel az állampolgárok is jobban járhatnak, elindult néhány kísérleti projekt. Az egyikben először 6, később 13 egymástól és a hálózattól egyaránt távol elhelyezkedő fogyasztónál építettek ki egyéni mikróhálózatot. A kísérlet sikereit jól példázza, hogy az ügyfelek energiaigényének 91%-át sikerült közvetlenül napelemekkel megtermelni és a sziget üzemű rendszer egy év alatt 90 napnyi áramkimaradástól kímélte meg a programban részt vevő fogyasztókat.

 

A Tesla dél-ausztrál akkumulátora, Forrás: Quartz

Egy másik projektben 57 olyan fogyasztó számára alakítottak ki helyi hálózatot, akiket korábban több mint 230 km hosszúságú távvezeték szolgált ki, azaz minden egyes fogyasztóra 4 km hosszú elektromos távvezeték jutott. A kiválasztott fogyasztók további jellemzője az elöregedett távvezeték rendszer volt, amelyre rengeteget kellett volna költeni a közeljövőben. Ez a projekt 2019 júniusában kezdődött és 2020 első felében értékelik ki az eredményeket. Amennyiben ez a projekt is hasonlóan sikeres lesz, akkor a közeljövőben összesen 15 000 fogyasztót, valamint 100 kisebb közösséget választhatnak le az országos elektromos hálózatról, akik természetesen szintén nem maradnak áram nélkül, helyette kiépül a saját mikróhálózatuk.

A Hawaii szigetcsoporthoz tartozó Kauai szigetén 55% a napelemes áramtermelés aránya, ezért olcsóbb lett az elektromos áram (forrás: ilsr.org)

Szintén a megújuló energiára alapuló sikertörténet a Hawaii egyik szigetén, Kauai-n végrehajtott reform is, melynek során 10%-ról 55%-ra növelték a megújuló energiatermelés arányát. Itt azonban nem szeretnének megállni, a következő években 80%-ra kívánják növelni ezt az értéket. Ráadásul mindezt úgy sikerült elérni, hogy a rendszerük nincs összeköttetésben a szomszédos országok energiaszolgáltatóival, egyszerűen azért, mert a sziget üzemet itt szó szerint kell érteni: egy szigetről van szó, tehát nincs ésszerű megoldás a szomszédos területeken lévő elektromos hálózatok összekapcsolására. Gondolhatnánk, hogy ez a gyors átállás a megújuló energiákra jelentősen megnövelte az áram árát, erről azonban szó sincs: az elmúlt 5 évben az elektromos áram ára a fogyasztók számára 15%-kal alacsonyabb lett, bár még mindig 35 cent/kWh az ár, ami háromszorosa az Egyesült Államokban jellemző áraknak. A szomszédos Oahu szigethez képest azonban a korábbi 80%-os fogyasztói felár 10% alá csökkent.

Talán nem meglepő, hogy a Tesla keze ebben a projektben is benne van: 2017-ben itt épült a világ első nagyszabású napenergia termelő és tároló rendszere. A 13 MW teljesítményű napelemes erőműből és 52 MWh kapacitású akkumulátoros tárolóból álló projekt a sziget elektromos áram igényének 5-6%-át, az éjszakai energiaigény 20%-át képes kiszolgálni. Idén üzembe állították a második, kétszer ekkora kapacitású rendszert is, amely ellátja az éjszakai igények 40%-át.

Naperőmű Kauai szigetén (forrás: ilsr.org)

Egy sziget esetén, ahogy fentebb is említettük, sokkal nehezebb a rendszer megbízható üzemeltetése, hiszen nem számíthatnak a szomszédok segítségére. 2019 júliusában volt is egy hatalmas áramszünet, ezt azonban nem a borús időjárás és az akkumulátorok lemerülése, hanem egy korábbi, fosszilis erőmű meghibásodása eredményezte. Amennyiben az erőmű leállása éppen napsütéses időszakban következett volna be, akkor megúszhatták volna több órás áramkimaradás nélkül a szigetlakók, azonban az éppen borús időjárás miatt az 50%-os naperőmű arány nem volt elegendő a teljes lakosság ellátásához. Talán, ha elérik a kitűzött 80%-os célt, majd nem jelent problémát egy hagyományos erőmű kiesése sem?

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.