Fenntarthatóság

Így egyen és igyon, hogy kevésbé károsítsa a környezetet

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.12.18. 13:11

Ha a mindennapi környezetvédelemre gondolunk, általában az energiahatékonyság vagy a vízgazdálkodás, esetleg a hulladékszegény élet jut az eszünkbe. Ritkán gondolunk rá arról az oldalról, hogy mit tehetünk például az étkezésünk megváltoztatásával a bolygóért. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy úgy egyen és igyon, hogy az a leginkább környezettudatos legyen.

Képek forrása: Pixabay

Főzzön!

A legegyszerűbb módja annak, hogy feladja a feldolgozott élelmiszereket, és kicsit csökkentse az étkezése szénlábnyomát, az az, ha megtanul főzni, és gyakorolja is rendszeresen. A teljesen alapvető, friss anyagokból főzött ételek mindig egészségesebbek és zöldebbek lesznek, mint azok, amelyeket a boltban vásárol.

Változtasson a vásárlási szokásain!

A legtöbben heti nagybevásárlást tartanak, sőt, az is lehet, hogy két-háromhetente jutnak csak el boltba, és akkor viszont megvesznek mindent, ami a kezük ügyébe akad. Ez a lehető legrosszabb taktika: minél kevesebbszer jár vásárolni, annál több felesleges dolgot vesz, és annál nagyobb az esélye, hogy olyan is a kosárba kerül, amit aztán majd nem használ fel, és amit ki kell dobni, mert lejár vagy megrohad. Sokkal jobban jár azzal, ha naponta megy boltba, de akkor tényleg azt veszi meg, ami aznapra vagy másnapra szükséges.

Keressen fenntartható éttermeket!

Nem kell mindig otthon enni, ha szeretne környezettudatos lenni: ma már szinte minden nagyobb városban van legalább egy-két olyan étterem, amely tényleg figyel arra, mi van a menün, és arra is, hogy minél zöldebb legyen az ételek elkészítése. Ha szeretne elmenni enni valahova, akkor keressen tudatosan ilyen helyszíneket – minél többen járnak ezekre ugyanis, annál több lesz belőlük.

Felejtse el a pálmaolajat!

Jelenleg kevés pusztítóbb anyag van a világon, mint a pálmaolaj: azért lett ekkora mumus, mert a kitermelése minden, csak nem hatékony, és olyan erdőterületeket kell kiirtani miatta, amelyek védett állatfajoknak adnak otthont. Minden pálmaolajas termék garantáltan felelős néhány állat haláláért. Keressen olyan termékeket, amelyekben kiemelik, hogy nem használnak pálmaolajat az elkészítésükhöz.

Mondjon le végre a műanyag palackokról!

Borzasztóan károsak az egészségre is (legalább is, ami az eddig készült kutatások alapján elmondható, az az, hogy a túl sok műanyag mindenképpen káros), ráadásul a környezetet is szennyezik. Elképesztően pazarló az, hogy fél liter ásványvízért képesek vagyunk egy palackot megvásárolni, aztán kidobni a kukába. Igyon csapvizet, vagy készítsen otthon magának valamilyen teát, és vigye ezt magával a direkt erre kijelölt kulacsában – sokkal több pénzt is megspórol, és még a környezetnek is jót tesz vele.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.