NRGreport
Menü

Emelte az MKB az Alteo célárát

Az MKB változtatott az Alteora vonatkozó modelljén a társaság Növekedési Kötvényprogramba való részvétele és a november 25-én a Portfolio klubon kihirdetett új stratégiájának következtében. A korábbi 1049 forintról 1070 forintra emelte célárát az elemző az Alteora vonatkozóan.  Az eredeti közlemény a BÉT honlapján olvasható.

A főbb változtatások az MKB modelljében:

→ A tőkeköltségben (WACC) következett be jelentősebb változás, ugyanis az NKP keretében az Alteo le tudta cserélni a hiteleit egy olcsóbb forrásra, mellyel az MKB becslése szerint 1,5-2 százalékkal is kedvezőbben juthatott hitelhez az energiatársaság.

→ November 25-én a Portfolio klubon új EBITDA előrejelzést publikált az Alteo, mely 2024-re 7 milliárd forintra emelkedhet.

→ A tőkeköltségek is igazításra kerültek az MKB új modelljében, ugyanis 20 milliárdos CAPEX-et tervez az Alteo a befektetői prezentációban látottak alapaján az elkövetkező 5 évben. Ennek következtében pedig az értékcsökkenési leíráson is változtatni kellett az MKB modelljében.

→ Új szabályok lesznek január elsejétől a BUX index tagságra, melyet az MKB szerint könnyebben teljesíthet majd az Alteo, mely egyértelműen pozitív hír a társaság számára.

→ Ugyanakkor az energetikai szolgáltatásokban és a szabályozói központ fejlesztésében való terjeszkedés jövedelmezősége kevésbé előrejelezhető, így ezen kockázati faktorok is beépítésre kerültek a diszkontált cash-flow (DCF) modellbe.

→ Az MKB azt feltételezi, hogy az Alteonak nem lesz szüksége egy másodlagos részvénykibocsátásra (SPO).

Mindennek következtében

1049 FORINTRÓL 1070 FORINTRA EMELTE AZ ELEMZŐHÁZ A CÉLÁRÁT AZ ALTEORA, MELY A TEGNAPI ZÁRÓÁRFOLYAMHOZ KÉPEST 29 SZÁZALÉKOS FELÉRTÉKELŐDÉSI POTENCIÁLT JELENT.

 
Forrás: Portfolio

NR címlapCímlap

Még több cikk »