Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Apache: A suriname-i kutatás nem hozott eredményt

Pletser Tamás, Erste Research | 2019.12.20. 07:02

Az Apache részvények decemberben látványosan, 18 éves mélypontra zuhantak, aminek a fő oka az volt, hogy a cég kutatási jelentése a surinami Maka Central-1 fúrással kapcsolatban nem hozott kellemes híreket. A cég a 6.200 méteres réteghez képest mélyebbre, 6.900 méterre fúr le, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb potenciállal bíró rétegben nem talált a cég kitermelhető szénhidrogént. A befektetők leginkább a suriname-i kutatástól várták, hogy sikerül növelni a cég bizonyított készleteit, de úgy tűnik a remény hiú maradt.

A kutatással és termeléssel foglalkozó cégek részvényárfolyamai rosszul szerepeltek 2019-ben. A S&P Oil&Gas index az év eleje óta 12,3%-kal esett, miközben a S&P500-as index 31,1%-kal nőtt. A vállalatokat sújtotta az alacsony szénhidrogénárak, a növekvő költségek, az alacsony számú új felfedetés és a klímapara, ami miatt a szektortól látványosan elfordultak a befektetők. Az Apache-ot több tényező is érintette ezekből, nem vétetlen, hogy a részvényárfolyam az év elejei 30 dollár feletti szintről december elején 20 dollár alá esett.

Az Apache és a S&P Oil&Gas idei alakulása szemben a S&P500-as indexszel

Forrás: Bloomberg

Az Apache részvények hasonló mértékben (-10,5%) esett, mint a piac. A gyenge szerepléshez a Apache struktúrája is: a cég egyre inkább az amerikai termelés felé fordul (59%), ahol azonban magas a földgáz és NGL arány, főleg az Alpine High mezőről, ami az Apache történetének legnagyobb felfedezése volt. Mivel az amerikai gázárak idén igencsak szenvedtek, a struktúra ilyen irányú alakulása negatív változást jelentett. A cég egyiptomi és északi-tengeri termelése erős cash flow-t termel, viszont a mezők egyre jobban merülnek. Ezért volt nagy reménység a suriname-i kutatás, amiről azonban december elején kellemetlen hír érkezett: a vállalat gyakorlatilag nem talált kitermelhető szénhidrogént a 6.200 méter mélyen lévő rétegekben, ezért mélyebbre fúr. Nem véletlen, hogy a cég részvényei 18 éves mélypontra estek. Pedig a készletek növekedése igencsak ráférne a cégre, mivel ezek már 5 éve szinte folyamatosan csökkennek.

Az Apache Corporation bizonyított készletei (millió hordóegyenértékes)

Forrás: Apache Corporation

Az Apache árazás a szektortársakhoz képest nem túl magas. Úgy tűnik a piac már beárazta kockázatokat. Rövid távon várhatóan ezért az amerikai olaj- és gázárak lesznek a meghatározóak a cég részvényeinek teljesítményére. Mi nem várunk túlteljesítést a papíroktól, ugyanakkor a lefelé mutató kockázatok is alacsonyak. Megfelelő olajár esetén 2020-ban a S&P Olaj és Gázindex túlteljesítő lehet a csúfos idei teljesítmény után.

  Pletser Tamás, Erste Research
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.