Vállalatok

Beindult a nukleáris Titanic

NRGreport | 2019.12.20. 14:44

Üzembe helyezték a Roszatom első úszó atomerőművét, amelytől a környezetvédők frászt kapnak. A létesítmény két másik erőművet vált ki, és jövőre kezdi meg a kereskedelmi áramszolgáltatást.

Elkezdett elektromos energiát termelni a világ első úszó nukleáris erőműve – jelentette a Moscow Times. A létesítményt a Paks II-t szállító orosz Roszatom építette. Az Lomonoszov akadémikus névre keresztelt hajó szeptemberben érkezett meg az ország legészakibb városába, Pevekbe, három héttel azt követően, hogy elindult 5000 kilométeres útjára felhasználásának helyére.

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint rendkívül kockázatos atomerőművet üzemeltetni egy hajón, ezért Csernobil a jégen, illetve nukleáris Titanic néven csúfolják a Lomonoszov akadémikust. A Roszatom viszont úgy véli, hogy a százezer lakosú Pevekben emlékezetes lesz a nap, amelytől az erőmű áramával fényárba öltöztették a várost.

A következő lépés az lesz, hogy 2020-tól megkezdik a kereskedelmi áramszolgáltatást – mondta Andrej Popov, a Roszatom Roszenergoatom divíziójának vezetője. A Lomonoszov akadémikus Oroszország 11. nukleáris erőműve, egyben a harmadik, amely az Északi-sarkkörön belül üzemel. A Roszatom tájékoztatása szerint két 35 megawatt kapacitású reaktora van, amelyek kiváltják Csukotka autonóm kerület kiöregedő nukleáris és szénerőművét.

Az építési költségről nincs hivatalos adat, a szakértők 450 millió dollárra teszik a kiadást. (Ez több mint 127 milliárd forint, amiből újabb vizes világbajnokságot lehetne rendezni Budapesten.) milliárd forint A Roszatom a következő lépésként két 50 megawattos reaktorral ellátott erőműhajót épít.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.