Vállalatok

Gázválságra készülnek

NRGreport | 2019.12.20. 13:09

Szlovákia felkészült az országot januártól fenyegető újabb gázválságra – idézte a pozsonyi új szó Peter Ziga gazdasági minisztert. Az országnak három hónapra elegendő gáztartaléka van, így ha januárban teljesen leállna az Ukrajna felől érkező orosz gázszállítás, Szlovákia ellátása akkor sem kerülne veszélybe.

A gazdasági miniszter már a múlt héten figyelmeztetett: egyre valószínűbb, hogy Szlovákiának napokon belül szembe kell néznie egy a 2009-eshez hasonló gázválsággal. Az idei év végén ugyanis lejár az Ukrajna és Oroszország közötti tíz évre szóló gázszállítási szerződés, és kérdés, hogy az év végéig sikerül egyezségre jutnia a két országnak a megállapodás meghosszabbításáról.

Egy ilyen vészhelyzetben a tározókon kívül ország gázellátását ráadásul nem csupán Ukrajna, hanem Csehország, Ausztria és Magyarország irányából is biztosíthatják.

Karel Hirman energetikai elemző szerint egy újabb gázválság közeli kirobbanására utalhat az is, hogy az oroszok az elmúlt hetekben rekordmennyiségű gázt próbálnak meg eljuttatni az európai országokba. A szlovák Eustream gázszállító adatai szerint a nagykaposi kapcsolódási ponton keresztül naponta átlagosan 180 millió köbméternyi gáz érkezik Ukrajna felől Szlovákiába, ami a napi technikai maximumokhoz közelít. Hirman szerint az elmúlt években ilyesmire rendkívül ritkán volt példa.

  NRGreport
Címkék
#gáz   #gázválság   #orosz   #Szlovákia   #tranzit   #ukrán  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.