Trading

Moszkva és Kijev megegyezett: 65 milliárd köbméter gáz indulhat meg Ukrajna felé

NRGreport | 2019.12.22. 12:52

Mintegy egy hónapos tárgyalássorozat után megszületett a megállapodás az orosz-ukrán gáztranzitról: új, öt évre szóló szerződésben rögzítik a felek a 2020. januártól érvényes gázszállítási feltételeket. A várakozások szerint a Gazprom 225 milliárd gázt pumpál át Ukrajnán keresztül az elkövetkező öt évben. A Naftogaz a Gazprom megbízott partnereként vesz majd részt a szállításban. Az orosz vállalatnak hamarosan 3 milliárd dollárt is fizetnie kell még Ukrajnának.

Azok számára, akik nem követték az előzményeket: 2019. december 31-én jár le az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz között jelenleg érvényben lévő szerződés, amely rögzítette az Európa nagyrészének gázellátását végző orosz állami vállalat és az ukrán fél közötti gáztranzitról szóló megállapodást. A felek már hetek óta tárgyaltak az Európai Unió mediátoraival, hogy tető alá hozzák a megegyezést a jövő évtől induló új időszakra vonatkozóan.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke a tárgyalások során azt kérte a felektől, hogy a szerződés megfeleljen az Európai Uniós jogszabályoknak, vagyis a jelenlegi -régi- szerződés már nem volt hosszabbítható, újat kellett kitárgyalni. Kérdés volt még az ár és a mennyiség, hogy csak a két legfontosabbat említsük. Brüsszel javaslata eredetileg egy 10 éves, 60 milliárd köbméternyi mennyiség volt – mindezt piaci viszonyokat leginkább tükröző áron.

A többkörös konzultációkat Brüsszelben, Bécsben, Berlinben és Minszkben folytatták le. Az EU képviselőivel Berlinben tartott megbeszélések mintegy kilenc órán keresztük tartottak.

A felek a hosszadalmas tárgyalássorozat után végül 2019.december 20-án Stockholmban egyeztek meg végül a szerződéses feltételekről: az RBC beszámolója szerint először a Gazprom adott hírt arról, hogy megszületett a megállapodás, majd később az ukrán elnök facebook posztjában is megtette ugyanezt. 

A legfrissebb orosz sajtóhírek szerint 2020-ban 65 milliárd köbméter gáz, majd 2020-21-ben újabb 40 milliárd köbméter gáz érkezik meg Ukrajna felé. Az a várakozás, hogy a későbbielben összesen mintegy 225 milliárd köbmétert pumpál be az orosz fél a csőbe az elkövetkező öt évben. A szállítás szervezése a Naftogaz felelőssége.

Az új szerződésen még nincs aláírás, ám a feleknek minden vitás kérdést le kell zárniuk 2019 december 29-ig, mely egyben a 3 milliárd dollár átutalását is jelenti.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.