Fenntarthatóság

Karácsonykor sem kell megfulladni a szemétben – így csökkentse a hulladékot az ünnepek alatt

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.12.23. 15:16

A karácsony, bármennyire igyekszünk is, borzasztó pazarló ünnep: rengeteg olyan dolgot vásárolunk meg, aminek később semmi hasznát nem vesszük, és még akkor is környezetszennyezők vagyunk, ha egyébként figyelünk arra, hogy mit veszünk meg, és mit nem. Az alábbi tippekkel mégis minimalizálni tudjuk a hulladék mennyiségét az ünnepek alatt is.

Az Egyesült Államokban hálaadás és újév között 25 millió tonna extra hulladék keletkezik. Ha karácsonykor minden egyes család csak egyszer használna újra 60 centinyi csomagoló szalagot, az már 61 ezer kilométernyi szalagot spórolna meg, ami mind a kommunális hulladékban végzi.

Magyarországon sem jobb a helyzet: jellemzően még mindig nagyon kevesen gondolnak arra, hogy környezettudatosan oldják meg a csomagolást, a karácsonyt, meg úgy egyébként, az egész ünnepi szezont. Az alábbi tippek viszont azoknak szólnak, akik környezettudatosabbak szeretnének lenni karácsonykor is.

Amire nagyon tud figyelni: a csomagolás

Minél kevesebbet csomagol, annál jobbat tesz a bolygóval – a legjobb, ha nem is használ papírt, csak olyan anyagokat, amiket a kibontás után hazavihetsz, és legközelebb újra felhasználhat. Ilyen lehet a szövet is például, ami nem gyűrődik, kimosható, és nagyon sokszor újra felhasználható. Ha mégis a hagyományos módon csomagolna, akkor legalább az olyan elemeket hagyja ki, amelyek nem bomlanak le: a műanyag díszítők, a szalagok vagy a különböző kacatok, amiket az ajándékokra szoktunk aggatni.

Felejtse el a karácsonyi kártyákat!

Szerencsére Magyarországon nem olyan nagy divat, de még így is akad, hogy a családok karácsonyi üdvözlőlapokat küldözgetnek egymásnak. Ez azon túl, hogy teljesen felesleges, rengeteg papírveszteséggel jár, amit nagyon egyszerűen meg tud spórolni: ha mindenképp ragaszkodik a kártyához, küldjön egyet online! Több emberhez eljuttathatja, és nem is kell hozzá feleslegesen papírt felhasználni.

Figyeljen oda a karácsonyi dekorációra!

Szerencsére 2019-ben ismét a természetes dekoráció a divat, ezért nem kell annyi műanyagot, üveget, vagy újra fel nem használható anyagot vásárolnia. Rengeteg lehetőség van arra, hogy olyan díszeket válasszon, amelyek teljesen természetesek, és ha kidobja őket karácsony után, nem generál feleslegesen hulladékot. Tobozokkal, fenyőágakkal, termésekkel nem tud mellé lőni.

Az élelmiszerhulladékokra is figyeljen!

Ne csak a csomagolás és a díszítés során legyen környezettudatos, az élelmiszerhulladékokra is figyeljen oda! Csak annyit főzzön és süssön, amennyit megeszik a család, és ha mégis marad belőle, csomagolja el, vagy fagyassza le későbbi fogyasztásra.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.