NRGreport
Menü

Ezek voltak az idei év nagy nyersanyagsztorijai

Nemcsak a világ részvénypiacai, hanem néhány nyersanyag is igen jól teljesített az idén. A mezőnyből kiemelkedik a palládium 50 százalékot meghaladó szárnyalása, de a kőolaj, sertésárak, és az arany is kellőképpen megörvendeztette befektetőit. Utánanéztünk, hogy mi okozta az előbb említett nyersanyagok idei kedvező hozamait.

Megnéztük, hogy mely nyersanyagok teljesítettek idén a legjobban, és abból szemezgettünk pár érdekes sztorit. A Palládium vezeti a sort az idei több mint 50 százalékos emelkedésével, őt követi a az olaj, a sertés árak elszállása, majd végül az arany is jó évet tudhat maga mögött.

A 2016 óta négyszereződő palládium

December közepén már a 2000 dolláros szintet súrolta a palládium árfolyama unciánként, melyre még sosem volt példa a történelemben, 2016 óta pedig négyszereződött a nemesfém árfolyama. A jó teljesítményhez mind keresletoldali, mind kínálati tényezők hozzájárultak.

A palládium legnagyobb felhasználói az autógyártók, melyek a kipufogógázok károsanyagkibocsátás csökkentésénél használják fel az alapanyagot. A hatalmas áremelkedést jól példázza, hogy a platinánál már több mint kétszer annyiba kerül, sőt még az aranynál is 500 dollárral drágább unciánként.

Idén több mint 50 százalékkal került feljebb a palládium ára. A hatalmas ralit a szigorodó környezeti előírások idézték elő, ugyanis az autógyártóknak növelniük kellett a palládium felhasználásukat a modelleik gyártása során. A járműipar felelős a globális palládiumfelhasználás 80 százalékáért, és még úgyis növelni tudták ezáltal a nemesfém keresletét, hogy a világ újautó értékesítései jelentős lassulást mutattak.

Decemberben még néhány dél-afrikai nagyobb palládiumtermelő is kiesett áramszünet miatt, mely tovább katalizálta a nemesfém árának száguldását. Az elemzők megosztottak a nemesfém jövőjére tekintettel. A Metal Focus szakembere még lát teret az árfolyam további emelkedésére, ugyanis véleménye szerint nem lufiról, hanem fundamentálisan indokolható árfolyamemelkedésről beszélhetünk. A Citi elemzője 2500 dolláros árfolyamot vár 2020 közepére. Azonban számos elemző azt prognosztizálja, hogy visszatérhet az 1000 dolláros szintekre a nemesfém ára. A Macquarie elemzője szimplán fogalmazta meg a helyzetet, ugyanis véleménye szerint épp a magas árak szoktak az okai lenni a csillagászati árazási szintek megszűnésének, ugyanis benne van a pakliban, hogy az autóipar lecseréli a palládiumot az olcsóbb platinára, mivel a kívánt emissziós csökkentő hatás helyettesítő termékekkel is megoldható.

Kínai sertésárrobbanás

A sertésárak 28 százalékkal emelkedtek idén, miután Kínában hatalmas veszteségeket okozott az afrikai sertéspestis.

Kínában novemberben éves alapon 110 százalékkal nőtt a sertéshús ára, mely azt jelenti, hogy több mint kétszer annyiért lehetett hozzájutni a boltokban az áruhoz, mint egy évvel korábban. Kína a világ legnagyobb sertésfogyasztója, ezért a hatalmas árnövekedés érzékenyen érintette a fogyasztói árindexet is, mely novemberben éves alapon 4,5 százalékos növekedést mutatott. Ez a fogyasztói árindexben 8 éve nem látott emelkedést jelent az ázsiai országban.

Az elemzők azonban úgy gondolják, hogy az élelmiszerárak emelkedése megtorpanhat hamarosan, mivel a gazdasági lassulás következtében szélesebb körben gyengébb kereslet mutatkozik az élelmiszerek felé, melyet a 3 éve nemlátott alacsony maginflációs adat jól példáz. Ráadásul a sertéspestis terjedését is sikerült megfékezni, miután lefeleződött Kína sertésállománya a járvány következtében, novemberben már ismét elkezdett gyarapodni az állomány.

Egy darabig még eltarthat, ameddig korábbi szintjére esik vissza a sertéshús ára Kínában, azonban a fogyasztói árindex már jóval korábban elkezdhet konszolidálódni.    

A volatilis olaj

A nyersolaj is jó évet tudhat maga mögött, az északi-tengeri Brent 25 százalékot, az észak-amerikai könnyűolaj, a WTI pedig 35 százalékot emelkedett idén. 2018 negyedik negyedévében egy nagyobb korrekciós hullám söpört végig a világ tőkepiacain, ahol a globális lassulás miatti félelem a nyersolaj árfolyamát is a mélyberántotta. Így viszonylag alacsony bázisról indíthatta a kőolaj a 2019-es évet.

A lassuló világgazdasági növekedés, és az amerikai palaolaj forradalom következtében zajló kínálatnövekedés folyamatosan nyomás alatt tartotta a fekete arany jegyzését. Ezeket a negatív hatásokat próbálta kiegyensúlyozni az OPEC+ az év során, és így év végével megállapíthatjuk, hogy inkább több, mint kevesebb sikerrel. Legutóbbi decemberi ülésükön további kitermelésvágásról döntöttek, mellyel Szaúd-Arábia önkéntes vállalásával még napi 2,1 millió hordó kínálati csökkenést is elérhetnek 2020 első negyedévében, mely a világ termelésének 2,1 százalékának felelne meg.

Szaúd-Arábiának rendkívül fontos volt idén az olaj árának megtámasztása, ugyanis amellett hogy a költségvetési bevételeinek a 70-80 százaléka az olajiparból származik, a Saudi Aramco tőzsdei bevezetésénél is fontos szerepet játszott az olajárak magasan tartása.

Ugyanakkor pedig igen fájdalmas is az OPEC+ tagoknak termelésük visszafogása, mivel folyamatos bevételektől esnek ezáltal el, és csökken piaci részesedésük a rivális amerikai palaolaj termelőkkel szemben, akik viszont élvezik az OPEC+ által fenntartott magas olajár-környezetet.

Szeptember 16-án reggel azonban izgalmas napra ébredtünk, ugyanis hirtelen 15 százalékkal került feljebb az olaj, miután kiderült, a világ legnagyobb olajtermelő vállalatát, a Saudi Aramcot terroristatámadás érte, és ezáltal kiesett nagyságrendileg termelésének a fele, a világ olajtermelésének az 5 százaléka. Azonban a vártnál hamarabb sikerült visszaállítani a kihozatalt, így hamar visszaesett a kőolaj ára a dróntámadást megelőző szintekre.

A biztonságot nyújtó arany

Már jóformán kijelenthetjük, hogy az arany 2010 óta a legjobb évén van túl, ráadásul még a Bloomberg árupiaci spot indexére is majd 10 százalékot vert rá az idei 14 százalékot meghaladó teljesítményével. Unciánként 1557 dolláron is járt már idén az árfolyam, mely 2013 óta a legmagasabb érték volt.

Az idei jó teljesítményt elsősorban a kereskedelmi háborút övező bizonytalanságok, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatcsökkentései számlájára írják a piaci kommentárok. A lassuló gazdasági növekedés és a mérsékelt infláció elegendő kombinációnak bizonyult, hogy még a kamatemelési periódusát elkezdő Fed is hátraarcot parancsoljon magának.

Bár az év vége fele kicsit csökkentek az aranyba fektető alapokban (ETF) tartott készletek, azonban továbbra is rekord magasságban van ezen alapok állománya.

A idén fokozódó protekcionista és geopolitikai feszültségek, az Egyesült Államoktól és a dollártól való növekvő elfordulás – fokozottan Kína és Oroszország esetén – emelte a jegybankok aranyvásárlásait. A sárga nemesfém legnagyobb előnye, hogy nincs partnerkockázata, így egyik ország sem dönthet úgy önhatalmúlag, hogy nem fizeti vissza a nemesfémbe fektetett pénzeket.   

Címlapkép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

Forrás: Portfolio