Vállalatok

Megérkezett a Naftogaz számlájára a 2.9 milliárd dollár a Gazpromtól

NRGreport | 2019.12.30. 03:49

Az ukrán kormány elfogadta a Gazprommal kötött megállapodás szerződéstervezetét, melyet a minszki és berlini egyeztetések után tárgyaltak ki a felek. A szerződés aláírója kijevi oldalról az Igazságügyi Miniszter, Denis Malyuka lesz.

A Naftogaz egyben azt is megerősítette, hogy megkapták a Gazprom által fizetett 2.9 milliárd dollárt, amely még a 2019.december 21-i előzetes megállapodások része volt.

Ami az árat illeti, Moszkva és Kijev öt évre rögzítették a szerződésben a gázszállítás árát – ezt Dmitry Kozak jelentette be a Tass hírügynöknékségnek 2019.december 23-án. Az ár ugyan “üzleti titok” – így nyilatkozott az orosz területfejlesztési miniszter – ugyanakkor az ukrán energetikai minsztérium számításai alapján a Gazrpommal kötött egyezség $18 milliárd dollárt fog hozni az ukrán költségvetésnek az elkövetkező öt évben, beleértve a már megérkezett 2.9 milliárd dollárt is.

Alexander Novak, orosz energetikai miniszter kompromisszumnak nevezte a döntést, míg Dmitry Kozak azt hangsúlyozta, hogy a Gazprom számára ez csupán “csepp a tengerben” és nem összemérhető azzal a potenciális kockázattal, amit az ukrán féllel egy esetleges nem-megegyezés jelentett volna.

Címlapkép forrása: MTI

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.