Fenntarthatóság

Így legyen környezettudatos a szilveszteri ünneplés

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.12.31. 14:44

Ahogy nagyjából az összes modern ünnep, úgy az új év köszöntése is egyre inkább a fogyasztásról és a költésről szól, eközben pedig nagyon ritkán kerül elő a környezettudatosság kérdése. Ha szeretne egy kicsit zöldebben ünnepelni, és nem terhelni a környezetet a szilveszteri bulival, akkor fogadja meg az alábbi tanácsokat.

Kép forrása: Pixabay

Vacsorához csak helyi alapanyagokat

Ha teheti, minél közelebbről szerezze be a vacsorához való hozzávalókat, helyi termelőktől, tenyésztőktől vásároljon. Vonatkozik ez az éjfélkor nagy mennyiségben fogyasztott virslire is: ne a nagy áruházakban kapható, olcsó változatokat részesítse előnyben, hanem hazai, magas hústartalmú verziókat vegyen. Ügyeljen arra is, hogy ne legyen túl sok az élelmiszerhulladék – úgy tervezze meg a vacsorát, hogy az el is fogyjon, ha nem is aznap este, de a következő napokban biztosan.

Felejtse el az eldobható dolgokat!

A díszítést és az evést is próbálja meg újrahasznosítható dolgokkal megoldani, az egyszer használatos műanyag termékek ugyanis rengeteg hulladékot termelnek, ráadásul feleslegesen. Ha félti a bulizóktól az étkészletet, akkor mindenki egyen szalvétán éjfélkor, és nem érdemes a díszítésnél sem erőltetni a klasszikus szerpentines megoldást. Gondoljon a környezetre, és ha nem tud mit kitalálni, inkább ne díszítsen.

A konfetti is maradjon a boltban

A konfetti és a hozzá hasonló, műanyagból készült apró korongok rendkívül károsak – hiába szedi össze őket, és rakja be a kukába, azok általában nem kerülnek szeméttelepre, hanem útközben elfújja őket a szél, és össze-vissza szennyezik a környezetet. Ilyen szempontból a papírból készült konfetti még egy fokkal jobb megoldás, mint a műanyag változatok, de az az igazi, ha egyiket sem használja.

Használja a tömegközlekedést!

Ha készül valahova szilveszter éjszaka, esetleg szórakozóhelyen töltené az éjfélt, használja inkább a tömegközlekedést – az összes taxi foglalt ilyenkor a városban, egyébként is jobban megéri, ha villamossal vagy busszal utazik. Ha olyan városban lakik, ahol erre nincs lehetőség, akkor páran üljenek össze, és használják ki teljesen a taxi befogadóképességét, vagy legyen valaki, aki nem iszik, és ő vigyen el mindenkit, minél kevesebb körben.

Használjon természetes anyagokat a takarításhoz!

Ha önnél szilveszterezik a család vagy a barátok, a másnapi takarításnál is figyeljen arra, hogy minél természetesebb anyagokkal tisztítsa meg a lakást – az ecet és a szódabikarbóna nagyon sok mindenre jó, pláne akkor, ha még egy kis citromlevet is használ hozzá. A neten rengeteg tippet és trükköt talál ahhoz, hogy milyen, a legtöbb otthonban egyébként is megtalálható alapanyagokkal érdemes takarítani.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.