Fenntarthatóság

Az első ország, ahol betiltották a naptejeket

NRGreport | 2020.01.02. 14:09

Szigorú intézkedéssel nyitotta az évet a csendes-óceáni Palau: január 1-től tilos naptejeket használni.

A független köztársaságként működő csendes-óceáni miniállam, a húszezres lakossággal rendelkező Palau lett a világ első országa, amely  2020. január elsejétől teljesen betiltotta a kereskedelmi forgalomban használható naptejek, napolajok, krémek használatát és értékesítését – írja az Index a BBC-re hivatkozva.

Palaun ma már szinte mindenki az idegenforgalomból, esetleg a kókuszdió-termesztésből él, ezért a kis állam szeretné óvni búvárparadicsomait és korallképződményeit a naptejek káros hatásától. A tiltás összesen tíz olyan összetevőt sorol fel, amelyek közül bármelyik megléte kizárást jelent , mert azok veszélyesek a természetre – hirdette ki Tommy Remengesau elnök. A kutatások szerint évi több ezer tonna naptej csapódik le a korallokon világszerte, amely pusztítja a korallokat is, de a zátonyok körül élő halfajok fiatal egyedeit is.

Korábban Hawaii, az Egyesült Államok szigetállama jelentett be hasonló intézkedést. A kozmetikai cégek is léptek, megkezdték ugyanis a korallokat nem károsító, "minden mentes" napvédőszerek fejlesztését.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.