Fenntarthatóság

Ezért ne dobja az almacsutkát és a banánhéjat a földre

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.01.02. 15:17

Lehet, hogy úgy gondolja: lebomlik, de valójában sokkal többet árt a környezetének vele, mint hinné. Ezért dobja inkább az almacsutkát és a banánhéjat is a szemetesbe.

Azt már egy ideje megtanultuk, hogy szemetet nem dobunk el, főleg a természetben nem – a legtöbb anyagnak ugyanis évekre, sőt, évtizedekre, évszázadokra van szüksége ahhoz, hogy lebomoljon, és akkor is mérgező anyagokat enged a talajba. Arra viszont általában nem figyelünk, hogy az olyan szerves anyagokat, amelyek egyébként gyorsan lebomlanak, szintén ne dobáljuk el, hiszen azt hisszük, hogy nem ártunk velük – pedig ez egyáltalán nem igaz.

Az a része persze stimmel, hogy az ilyen hulladék tényleg lebomlik, nem is ezzel van probléma. A gond az, hogy sokkal lassabban teszi, mint gondolnánk, ráadásul amíg bomlik, egy sor más problémával is szolgál, amelyek megboríthatják annak a helynek az ökoszisztémáját, ahol eldobjuk őket.

A lebomlás idejével kapcsolatban a probléma az, hogy nem mindegy, milyen környezetbe dobjuk a csutkát vagy a banánhéjat (vagy bármilyen gyümölcs- vagy zöldségmaradékot). Attól függően, hogy milyen a talaj, és milyen az állatvilág a területen, akár évekig is tarthat, hogy a hulladék lebomoljon.

Az állatvilág sem jár jól azzal, ha eldobjuk az egyébként lebomló hulladékot: sok állatfaj élelemnek nézheti azt, és megeheti, akár olyanok is, amelyeknek nem éppen a megfelelő táplálék egy almacsutka. Akkor pedig, ha rendszeresen találnak az állatok adott helyen ehető hulladékot (például autóutak mellett), odaszokhatnak, ami veszélyeztetheti őket – már csak az emberi jelenlét miatt is, de akár annak is megnövelheti az esélyét, hogy elüsse őket egy autó.

A harmadik probléma az eldobott zöldség- és gyümölcsdarabokkal az az, hogy akár invazív, oda nem illő fajokat is hozhat a környezetébe: legyen szó olyan állatfajokról, amelyek nem gyakran tévednek arrafelé, vagy a magvakból kinövő fákról, bokrokról, amelyek egyébként nem őshonosak a területen. Ez az egész ökoszisztémát felboríthatja, ugyanis egyetlen fából a beporzók segítségével hamar több lehet, ez pedig átalakíthatja az egész helyi állat- és növényvilágot.

A tanulság tehát mindenképpen az, hogy minden hulladékot vigyünk magunkkal, vagy erre kijelölt helyre dobjuk, még akkor is, ha azt hisszük, hogy lebomlik – nem feltétlenül a hosszú lebomlási idő jelent csak problémát az élővilágra és a természetre nézve.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.