Fenntarthatóság

Így válassza ki a leghatékonyabb hűtőt, ha újat vásárolna

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.01.03. 16:03

Az ünnepek tájékán sokan veszik rá magukat arra, hogy új háztartási eszközöket vásároljanak – ha pedig lecserélik a régit, érdemes energiahatékony, környezetbarát változatot választani. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy az új hűtőszekrény a lehető legzöldebb, rezsibarát verzióban érkezzen.

Képek forrása: Pixabay

Figyeljen az energiahatékonyságra!

A hűtőszekrény folyamatosan megy, nincs kikapcsolva, csak akkor, ha leolvasztja az ember, éppen ezért rengeteg energiát fogyaszt, ha nem figyelünk arra, hogy milyet vásárolunk. Szerencsére a különböző jelzések könnyen segíthetnek abban, hogy mi számunkra a legmegfelelőbb. Egy A+ besorolású hűtő éves áramfogyasztása 280 kilowattóra, míg egy A++-é csak 227 kilowattóra körüli, egy A+++-os modell pedig csak 149 kilowattórát fogyaszt, tehát csaknem feleannyit, mint egy A+-os készülék. Ezzel éves szinten több ezer forintot lehet spórolni, így három-négy év alatt megtérül az energiatakarékosabb hűtő esetlegesen magasabb ára.

Nem mindegy, hol van a mélyhűtő!

A hűtőszekrényekből léteznek olyan modellek, amelyeknél alul van a mélyhűtő rész, és vannak olyanok, ahol felül. Persze több szempont alapján lehet választani, amikor valaki eldönti, hogy melyiket szeretné, de energiahatékonysági oldalról az a jobb választás, amelynél felül van a mélyhűtős rész. Évente akár 200 kilowattóra is lehet a különbség, ha rosszul dönt.

Óvatosan a méretekkel!

Nem mindegy az sem persze, hogy mekkora hűtőszekrényt választ – érdemes reálisan felmérni a háztartás igényeit, és nem túl nagyot venni, mert az feleslegesen viszi el az energiát, ráadásul nehezebb lehűteni is. Annak sincs viszont értelme, ha túl kicsit választ, mert előbb-utóbb úgyis vesz hozzá még egyet, ha nem fér el benne – így pedig még rosszabbul is járhat, mintha kicsit nagyobbat vásárolna a kelleténél. Ha már egy ideje együtt van a család, valószínűleg tudják, hogy mekkora hűtőre van szükségük, ha viszont friss pár költözik össze, érdemes együtt megbeszélni, hogy mik a realitások.

A zajszint sem mindegy

Sokszor csak az energiahatékonyságra gondolunk, pedig ugyanolyan fontos, hogy milyen hangos a hűtőszekrényünk, a zajszennyezés ugyanis hosszú távon nem túl egészséges. Az inverteres vezérlésű hűtőszekrények működnek a leghalkabban, ezekben ugyanis a kompresszor mindig csak a szükséges teljesítményen működik, míg a hagyományos típusoknál ki-, és bekapcsol, de mindig fix fordulaton üzemel, ami hangosabb üzemet biztosít. Egy hűtőgép esetében a 40 decibel alatti zajszint számít jónak. Így válasszon, és vegye figyelembe azt is, hogy hol található a hűtő például a hálószobához képest.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.