Trading

Szárnyal az olajár, de ez nem fogja megmenteni az energiacégeket

NRGreport | 2020.01.06. 12:54

Egyes olajipari cégek árfolyama szárnyalni kezdett az amerikai-iráni konfliktust követő (ma eddig 2,6%-os) olajáremelkedésnek köszönhetően, összességében azonban negatív a hatása a részvénypiacra még a szektoron belül is – véli a Portfolio.

Néhány energiaipari cég (pl. Diamondback Energy, Occidental Petroleum, Devon Energy) pozitívan hatott az olajárak emelkedése, ugyanakkor a szektor egésze 0,5%-os csökkenést mutat a részvénypiaci kereskedésben, és a legnagyobbak közül az ExxonMobil és a Chevron árfolyama sem áll jól. A WTI típusú kőolaj árfolyama 2,6%-kal 63 dollár közelébe emelkedett egyébként.

A CNBC a Bespoke Investment Group elemzése alapján emlékeztet: az elmúlt években olyan nagy volumenben szálltak ki az energiaszektorból a befektetők, hogy ma már mindössze 4% az ágazat súlya az S&P 500 részvényindexben, pedig 1990-ben még több mint 13% volt ez.

Az elmúlt 10 évben mindössze 5%-ot emelkedett a szektor indexe, miközben a teljes S&P 500 180%-ot emelkedett. Ugyanakkor az FTSE Russel elemzője megjegyezte: a friss események némileg pozitívabbá, konstruktívabbá” tehetik az energiaszektor iránt a befektetőket, ami jó az ágazat számára.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a tavalyi szaúd-arábiai olajmezők ellen intézett terrortámadások szintjére szökött fel az olaj ára a hajnali kereskedésben, miután az Egyesült Államok újabb légicsapást mért Irakban iráni célpontok ellen. Egy magasrangú iráni tábornok került kiiktatásra, mely akár egy közel-keleti háborút is indukálhat. Közvetlenül egyelőre nem ért atrocitás semmilyen olajtermelő létesítményt, azonban a feszültségek eszkalálódása esetén ez csak idő kérdése lehet.

  NRGreport
Címkék
#Dow   #energiaszektor   #olaj   #olajár   #S&P 500   #tőzsde   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.