Vállalatok

A Lukoil vagy a PGNiG szerezhet részesedést a fekete-tengeri Neptun Deep gázmezőben

NRGreport | 2020.01.07. 10:03

Az amerikai ExxonMobil vállalat az orosz Lukoil és a lengyel PGNiG vállalatokkal folytat tárgyalásokat a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű gázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedésének értékesítéséről – adta hírül hétfőn az Agerpres román állami hírügynökség energiapiaci forrásokra hivatkozva.

A hírügynökség úgy tudja, hogy az amerikaiak mindkét vállalattal tárgyalnak, de "az oroszokkal folytatott egyeztetés előrehaladottabb állapotban van".

Novemberben vált hivatalossá, hogy az ExxonMobil értékesíti részesedését. A gázmező másik tulajdonosa az osztrák OMV-Petrom, amely többször megerősítette, hogy továbbra is érdekelt a mező kitermelésében – írja az MTI.

Novemberben a román Romgaz állami gázvállalat is jelezte, hogy 15-20 százalékos részesedést vásárolna az amerikaiaktól.

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt. A román parlament már 2018 októberben elfogadta a kitermelést szabályozó törvényt, de az olyan feltételeket tartalmaz, amelyeket a befektetők nem tartanak elég vonzónak.

Az OMV-Petrom abban reménykedik, hogy a tavaly novemberben beiktatott új liberális kisebbségi kormány kedvezőbb feltételeket szab a befektetők számára.

Címlapkép foráása: Getty Images

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.