Rezsi

Ezekre a fogyasztáscsökkentő kütyükre ruházzon be 2020-ban

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.01.07. 16:27

Egyre elterjedtebbek az otthoni fogyasztáscsökkentő, energiaszabályozó eszközök, de még mindig nem használjuk ki őket teljesen. Az alábbi kütyükre érdemes lehet beruházni 2020-ban, mert már kipróbáltak, működnek, arányaiban nem is drágák, és sokat segíthetnek a fogyasztás csökkentésében.

Képek forrása: Pixabay

Okos konnektorok az energiavámpíríok ellen

Gyakorlatilag bármelyik elektronikus eszközöket áruló boltban, de a sarki vegyesboltokban is lehet már kapni olyan elosztókat, amelyeket ki lehet kapcsolni, ha éppen nem használja őket – így nem kell folyton kihúzogatni mindent a konnektorból, egész egyszerűen elég az elosztót lelőni. Rengeteg olyan eszköz van ugyanis, ami feleslegesen fogyaszt energiát akkor, ha nem használja. Vannak az elosztónak modernebb változatai is, természetesen kicsit drágábban, amelyek a kikapcsolt eszközöknél automatikusan elvágják az energiaellátást, vagy a töltőt nem engedik hozzá az áramhoz, ha éppen nincs rajta semmilyen eszköz – ezek nagy része már wifin keresztül a telefonjával is kapcsolódik, hogy pontosabban szabályozhassa, mikor van áram a konnektorban.

Víztakarékos zuhanyfej a pazarlás ellen

Fillérekért lehet már kapni olyan zuhanyfejeket, amelyek spórolnak a vízzel, méghozzá úgy, hogy kevesebbet engednek át, mint a hagyományos fejek, vagy nem akkora bennük a víznyomás. A piacra ráadásul lassan begyűrűznek az okos-zuhanyfejek is, amelyek már bluetooth-kapcsolat segítségével, telefonról ellenőrizhetők és irányíthatók, és jeleznek, ha túl sok vizet fogyasztunk. Bár utóbbi is szuper újítás, az előbbi egyelőre kisebb befektetés, és ugyanúgy hasznos a vízpazarlás visszafogása érdekében.

Okos termosztátok a felesleges fűtés kiküszöbölésére

Ha az ön termosztátja még a hagyományos, tekergetős fajta, éppen itt az ideje, hogy váltson: rengeteg olyan termosztát van már a piacon, ami az IoT, azaz a dolgok internete rendszerbe is bekapcsolható, vagyis egy teljesen okos otthon ügyes része lehet. Ez nem jelenti, hogy egymagában nem hasznos egy ilyen eszköz: wifin keresztül telefonról is tudja állítgatni a legtöbb fajta okos termosztátot, és általában ezeken már van környezettudatos opció is, és okos, tanuláson alapuló megoldás, ami megjegyzi, hogy mikor mennyire kell felfűtenie a lakást a család igényei szerint. Ez kicsit nagyobb beruházás, mint egy zuhanyfej, de mindenképpen rengeteget lehet vele spórolni, főleg akkor, ha hajlamos felkapcsolva hagyni a fűtést, ha elmegy otthonról.

Okos világítás a pazarló lámpahasználat ellen

Biztosan ön is ismer olyan embereket (ha nincs szerencséje, egy háztartásban él velük, vagy éppen saját magára is ismerhet), akik mindig égve felejtik a villanyt, ezzel megtizedelve a lámpák élettartamát, és feleslegesen fogyasztva az energiát. Az energiatakarékos LED lámpáknál természetesen nem drámai a helyzet, de a rendszeresen egész napra égve hagyott világítást még így is megérezheti. Éppen ezért érdemes az okos termosztáthoz hasonlóan okos villanykapcsolókat és lámpákat is beszerezni, amelyek változtatják a lakás világítótesteinek fényerejét, és bizonyos idő után maguktól lekapcsolnak. Ráadásul a legtöbb ilyen eszközt wifiről már a telefonjával is összekötheti.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.