Innováció

A Toyota bejelentette, hogy egy komplett várost húznak fel, ez lesz a jövő városa

NRGreport | 2020.01.08. 15:17

A Toyota bejelentette, hogy megépítik a jövő városát, amely egyfajta laboratóriumként fog szolgálni az önvezető autóknak, okos otthonoknak, mesterséges intelligenciának és egyéb technológiáknak. Woven City-ben közel 2 ezren fognak majd élni – írja a Portfolio.

A Toyota a CES-en jelentette be, hogy a jövő városát építik meg Japánban. A tervezett város a Fuji hegy lábánál található gyár helyére épülne, amelynek a bezárását tervezi a cég. A Woven City névre keresztelt város neve, a cég korábbi tevékenységére, a szövőszékgyártásra utal.

A tervek szerint a jövő városa laboratóriumként fog szolgálni az önvezető autóknak, okos otthonoknak, mesterséges intelligenciának és egyéb technológiáknak. A város energiaellátását hidrogén üzemanyagcellákkal tervezi megoldani a cég, és a várost kezdetben 2000 teljes jogú lakos és kutató fogja lakni. Az építkezéseket 2021-ben kezdik meg.

A város megtervezésével a Toyota a dán építész, Bjarke Ingels cégét bízta meg, ez a cég tervezte meg a két World Trade Center épületet New Yorkban, vagy a Google irodáit a Szilícium völgyben és Londonban.

A kezdeményezés nem csak Akio Toyoda vezérigazgató ambícióit tükrözi, hanem a Toyota pénzügyi és politikai erőforrásait, különösképpen Japánban.

Több neves autógyártó vezetője is beszélt már arról, hogy a jövő városait úgy lehetne megtervezni, hogy csökkentsék az autók és az épületek klímaváltozást kiváltó károsanyag kibocsátását, csökkentsék a forgalmi torlódásokat és implementáljanak internet alapú technológiákat az emberek mindennapi életébe. Viszont a Toyota terve, hogy egy futurisztikus közösséget hozzon létre a 71 hektáros területen, messze túlmutat a riválisok eddigi kezdeményezésein.

A Toyota azt is elmondta, hogy nyitott a partneri kapcsolatokra olyan cégekkel, amelyek a várost gyakorlótérként kívánják használni. A Toyota nem közölte a projekt költségeit.

Címlapkép: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.