Trading

Miközben az olajár emelkedik, a gáz ára folyamatosan esik

NRGreport | 2020.01.09. 13:16

Jelentős a divergencia az amerikai gáz- és olajár között, melynek következtében jelenleg egységnyi energiáért ötször annyit kell fizetnünk, amennyiben olajalapon szeretnénk hozzájutni a gáz helyett. Elemzők szerint ez az arány tovább növekedhet, ugyanis az Egyesült Államokban az esetek felében a gáz csak az olajtermelés melléktermékének számít – olvasható a Portfolio cikkében.

Hat éve nem látott divergenciának lehetünk szemtanúi az amerikai gázárak és olajárak piacán. Egy hordó olaj ára már harmincszor annyiba kerül, mint egymillió brit hőegység (mmBTU) gáz az Egyesült Államokban, és ez az arány még tovább növekedhet, ugyanis az elemzők azt várják, hogy a gázárak tovább fognak esni.

Az elmúlt 5 év átlagát tekintve 19-szer kellett többet fizetni egy hordó olajért, mint egymillió brit hőegységnyi gázért.

AMENNYIBEN A KÉT FOSSZILIS ENERGIAHORDOZÓ ENERGIATARTALMÁT NÉZNÉNK, AKKOR HATSZOR KELLENE DRÁGÁBBNAK LENNIE AZ OLAJNAK A GÁZ ÁRÁNÁL.

A gáz relatíve értéktelenségének az az oka, hogy az amerikaiak alapvetően olajat vagy kondenzátumot keresnek és nem gázt, így a gáz az esetek nagyrészében az olajtermelés melléktermékének számít. Így a gáztermelés nem követi a kereslet-kínálat alapvető törvényeit, tehát akkor is kénytelenek termelni az olajtársaságok, amikor önmagában nem érné meg a tevékenységet folytatni, viszont az olajjal párhuzamosan már igen. A kitermelt gáz majdnem fele melléktermékként kerül a piacra, ezért ilyen nyomott a gáz ára.

Az amerikai típusú könnyűolaj, a WTI április óta nem látott szinteken is mozgott a héten, ezzel szemben az Egyesült Államokban a gáz ára augusztus óta nem tapasztalt mélypontot ért el.

Az enyhe időjárásnak és a bőséges gázkínálatnak köszönhetően estek az elmúlt két évben a gázárak, hiába növekedett a csepfolyósított gázexportja (LNG) az országnak jelentősen. Ráadásul a spekulánsok is megtalálták a szenvedő gázpiacot, és a short állomány 2015 novembere óta nem látott mértékig emelkedett.

2019-ben 10 százalékkal emelkedett a gáztermelés volumene az Egyesült Államokban, és az EIA előrejelzése szerint 3 százalékkal növekedhet 2020 folyamán is.

Címlapkép: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images

  NRGreport
Címkék
#gázár   #Henry hub   #olaj   #olajár   #tőzsde   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.