Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Ez az évtized a bicikliké volt – de mi lesz a következő nagy trend a környezettudatos közlekedésben?

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.01.10. 08:57

A környezettudatosabb, zöld közlekedés egyre inkább begyűrűzik a mindennapjainkba. Az előző évtized kétségkívül a bicikli időszaka volt, újra menő lett két keréken járni, még a városokban is elkezdtek figyelni a bringásokra, épültek a bicikliutak, előtérbe került a biciklis biztonság. Szakértők szerint a következő évtized váltást hozhat, és végre jöhetnek a mindennapi használatba az elektromos autók is – de a 2020-as évek igazi sztárjai mégis az elektromos rollerek és biciklik lehetnek.

2010 és 2020 között a bicikli újraéledt – azon túl, hogy egyre többen ruháztak be még a nagyvárosokban is újra kétkerekűkre, megjelentek a biciklimegosztó szoltáltatások, mint amilyen a Bubi is, ezzel pedig még azok is hozzájuthattak ehhez az egészséges, zöld közlekedési formához, akik nem akartak maguknak saját bringát. Először furcsának tűnt a koncepció, de egyre többen kezdték el használni nemcsak a Bubit, hanem az összes többi biciklimegosztó szolgáltatást egész Európában, ezzel pedig elérkezett az igény arra is, hogy legyenek normális kiépített bicikliutak a nagyobb településeken, ahol lehet biztonságosan közlekedni – írja a Treehugger.

Képek forrása: Pexels.com

A Kerékpárosklub oldalán könnyen lehet találni magyar vonatkozású statisztikákat is a biciklihasználatról. Az ITM, a Kerékpárosklub és a Medián 2018-as közös felmérése szerint például a felnőtt lakosság 70%-a szokott valamilyen gyakorisággal kerékpározni. 17%-nak ez az elsődleges közlekedési eszköze, 38 % legalább hetente biciklire ül. Dél-Alföld a legbringásabb régió, a budapestiek 16%-a hetente többször közlekedik biciklivel. A felmérésből kiderült, hogy a lakosság túlnyomó része támogatja a kerékpárosbarát infrastruktúra-fejlesztést, ami a legfontosabb húzóerő lehet a bringára váltáshoz.

Az Eurobarométer 2014-es adatai szerint rendszeres kerékpárhasználat tekintetében Magyarország a 3. helyen áll Európában. A magyarországi megkérdezettek 22%-a válaszolta azt, hogy a kerékpár a leggyakrabban használt közlekedési eszköze. Csupán Hollandia (36%) és Dánia (23%) előz meg minket.

Az elmúlt tíz évben egyre általánosabbakká váltak az elektromos közlekedési eszközök is, de igazán csak a 2020-as években fognak berobbanni – mondja a Treehugger. Ez az elektromos autókra is igaz, a cél azonban alapvetően az, hogy kiszedjük az embereket a kocsikból, legyenek azok hagyományosak vagy elektromosak, és átültessük őket olyan közlekedési eszközökbe, amelyek hatékonyabbak, nem kell az előállításukhoz annyi környezetszennyező anyag, olcsóbbak, és nem zsúfolják annyira a nagyvárosokat, mint az autók. A Treehugger által idézett szakértők éppen ezért azt jósolják, hogy a 2020-as évek elsősorban az elektromos rollerek és az elektromos biciklik évtizede lesz. Előbbinek szelét már most is lehet érezni a rollermegosztó szolgáltatásokkal, és bár elég sok kritikát kapnak a szabályozás hiányosságai miatt, mégis egyszerű, olcsó és gyors városi közlekedést biztosítanak, és a jövőben valószínűleg ez fog majd számítani.

Az igazi győztesek azonban mégis az elektromos biciklik lehetnek, és ennek az elmúlt évtized bicikliforradalma adhatja meg az alapját: az e-biciklik hosszabb utat képesek megtenni, nem sokkal nagyobbak, mint a hagyományos társaik, és nem is olyan drágák, mint az elektromos autók. Ezek a tulajdonságok lehetnek azok, amelyek – legalább is a városi közlekedésben – megreformálhatják a jelenlegi helyzetet, és elhozhatják az e-biciklik korszakát.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.