Innováció

Ezt kell tudnia, ha elektromos autót vásárolna

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.01.13. 13:14

Évek óta folyik a vita a médiában és a szakértők között arról, hogy mennyire környezetbarát valójában az elektromos autó. A legtöbb elektromos autókkal szemben állást foglaló azt emeli ki, hogy az áram, amivel ezek a kocsik mennek, még mindig nagyrészt környezetszennyező forrásokból érkezik, ám az EV-k pártolói szerint még így is sokkal jobb megoldást jelentenek a hagyományos autókkal szemben. Ha gondolkodik egy ilyen kocsi vásárlásában, az alábbiakat kell tudnia róla, pro és kontra.

Képek forrása: Pexels.com

2019-ben rengeteg minden történt az elektromos autók piacán: a Tesla például bemutatta a Cybertruckot (aztán gyorsan be is törte a betörhetetlen ablakát), kijelentette, hogy profitot termelt, de egyre nőtt az EV-k száma az utakon is, és a legnagyobb autómárkák is elkezdtek zöldebb megoldások felé kacsintgatni. Egyértelmű, hogy egyre több ember gondolkodik EV-k vásárlásán – az alábbi pro és kontra segíthet dönteni.

Az elektromos autók előnyei közé tartozik nyilvánvalóan az, hogy kevésbé szennyezik a környezetet, mint a benzines és dízeles változatok. Kevesebb káros anyagot köpnek a levegőbe, mint a hagyományos kocsik, és csökkenthetik a függőségünket a külföldről importált, fosszilis energiahordozók felé, ugyanis az elektromos hálózatról működtethetők – más kérdés, hogy az adott országban az elektromos áram milyen energiahordozókból érkezik. Ha viszont valaki teljesen függetlenedni szeretne, van lehetősége az elektromos autókat és a hibrid kocsikat is saját energiával működtetni, vagyis beszereltethet megújuló energiát lefölöző eszközöket, és így akár néhány napelem segítségével is leválaszthatja az autóját az elektromos hálózatról. Ugyanezt egy hagyományos autónál nem lehet megtenni.

Az EV-k ezen felül csendesebbek és könnyebb is őket vezetni, hamarabb gyorsulnak, hála az elektromos motorjaiknak. Nagy előny még a regeneratív fékezés, amely a fékek használata helyett úgy lassítja le az autót, hogy közben tölti is az akkumulátort.

Persze azoknak is van igazuk, akik azt mondják, hogy az elektromos autók még korántsem jelentenek tökéletes környezettudatos közlekedési megoldást. A kocsik előállítása környezetszennyező, ez pedig az elektromos autók hosszú távú környezettudatossága miatt lehet probléma. Nem túl zöld az sem, ahogyan az áram nagy része érkezik, amelyet felhasználnak. Az egy töltéssel megtehető távolság még mindig nem túl nagy, bár az évek során azért növekedett, de most már sikerült általánosan a 400 kilométeres határt átlépni, ez pedig a jövőben valószínűleg még tovább növekszik majd. 

A töltéssel kapcsolatban érdemes azt is tudni, hogy bár van lehetőség gyors töltésre, ez hamar csökkentheti az akkumulátor élettartamát, így érdemesebb éjszaka, hagyományos módon tölteni. Ez viszont azzal jár, hogy útközben nem igazán ajánlott megállni és tölteni a kocsit még akkor sem, ha már viszonylag hamar újra el lehetne vele indulni.

Ha valaki elektromos autót akar vásárolni, a fentiekkel érdemes tisztában lennie, és az sem árt, ha vásárlás előtt körbekérdez olyan ismerősöknél, akik már használnak ilyen autót. A típustól függően is lehetnek ugyanis olyan sajátosságok, amelyekre fontos figyelnie egy jövőbeli EV-tulajdonosnak.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.