NRGreport
Menü

Olcsóbb lesz a gáz, de mégsem látszódik ez a gázszámlán

Az enyhe tél miatt folytatódik a földgáz tőzsdei jegyzésének a csökkenése a szakértők várakozása szerint. Itthon viszont a gázrezsi hatósági áras a kormány döntése miatt, így nem érződik majd az áresés - írja a Napi.hu.

Télen különösen megnő a gázkereslet részben a lakások fűtése miatt, de az idei tél eddig eltelt időszaka jóval enyhébb volt a szokásánál, ezért a jelenlegi gázkereslet inkább a nyári időszakhoz hasonlít - írja az MTI, amely idézi Giacomo Masatót, a Marex Spectron brókercég vezető meteorológusát, aki azt mondta, hogy ha a szezon végéig marad a szokásosnál melegebb időjárás, akkor ez lesz az elmúlt 120 év legenyhébb tele.

Tekintettel arra, hogy az európai gáztározók feltöltöttségi szintje igen magas, több mint 80 százalék, és egyelőre nem lehet számítani zordabb időjárásra sem, nagy valószínűséggel erőteljesebben csökkenni kezd a gáz jegyzése március végétől, és ez a tendencia akár egész évben kitarthat - közölte az Interfax, amely a Bloomberg hírügynökséget idézte.

Az amszterdami ICE Endex tőzsdén a földgáz februári, megawattórában (MWh) jegyzett határidős jegyzése csütörtökön szeptember eleje óta legalacsonyabb szinten 11,75 eurón is állt. Pénteken 11,94 eurón zárt. A megawattóra gázfogyasztás 94,79 köbméter földgázzal egyenértékű.

Mégsem csökken a számla

Magyarországon a kormány 2013-tól három lépésben, 25 százalékkal csökkentette az energia - a földgáz, a távhő és az áram - fogyasztói árát, a rezsicsökkentési program révén egyenletesen mérséklődtek a lakossági áram- és gázárak akkor. Azóta viszont az elmúlt években az enyhülő telek, valamint az új gázbeszerzési források miatt a gáztőzsdéken estek az árak, ami viszont nem jutott el a magyar fogyasztókhoz, akik konstans magasabb árat fizetnek a bekerülési költségnél. A megmaradt többlet az állami energiakereskedőnél realizálódik.

Legutóbb októberben kérdezték a rezsicsökkentés esett árakhoz való igazításáról Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, aki azt mondta, megfelelő szinten vannak a magyarországi lakossági árak.

 

Forrás: Napi.hu