Szabályozás

A műanyag csomagolások betiltását készíti elő az Európai Bizottság

NRGreport | 2020.01.14. 13:09

Az Európai Bizottság környezetért, óceánokért és halászatért felelős biztosa, a litván  Virginijus Sinkevicius a német Die Welt-nek adott interjújában azt mondta,

"a bizottság fontolóra veszi a műanyag csomagolás betiltását az Európai Unió egész területén" – írja a 444.hu a Bloomber nyomán.

A biztos szerint az EU már egy ideje keresi a módját, hogyan mérsékelhetné az egyszerhasználatos műanyagok használatát. "Ebbe az irányba lehetne egy fontos lépés, hogy megtiltsuk az áruk műanyagba csomagolását, vagy előírjuk az újrahasznosított műanyag használatát ehhez a munkafolyamathoz."

A tervezett szabályozásnak biztosan akadnak majd ellenlábasai: a tiltás a műanyagok – leginkább a polipropilén és polisztirén – több mint 10 milliárd dolláros piacát fenyegeti. Főleg, hogy a múlt évben az EU már hozott egy az iparágat sújtó intézkedést: 2021-től a fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni.

Az Európai Bizottság azt is vizsgálja, hogyan kényszeríthetné például az autógumi- vagy a kozmetikumgyártókat arra, hogy kevesebb mikroműanyagot használjanak a termelésben.

Az év végére elkészítenek egy listát is azoktól a termékekről, amelyek mikroműanyagot tartalmaznak – jelentette be a biztos.

(Bloomberg)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.