Vállalatok

Szélessávra vált a magyarországi elektromos töltőállomások piaca

NRGreport | 2020.01.14. 10:13

A keletközép-európai piacon Magyarországon nyitott először elektromos töltőállomásokat a Shell, amely a régióban a legfejlettebbnek tekinti a hazai villanyautópiacot – olvasható a hvg.hu oldalán. Az Ionity szupergyors töltési ideje 10-15 perc, de a Shell saját márkás töltője is 30 perc alatt éri el a 80 százalékos töltöttséget.

Először vezetni elektromos autót nagyszerű élmény, de talán még ennél is nagyobb kaland azzal szembesülni, hogy miként alakul át az autózás, ha a benzines vagy dízeles járgányból villanyautóba ülünk át. Bár az elektromos autók hatótávolsága egyre nő, és mind több modell éri el a 300 kilométert, típustól és az időjárástól függően mégis sokkal gondosabban kell megtervezni a „tankolás” ütemezését. Ez azonban Magyarországon is egyre könnyebb, hiszen a több, mint 500 eddig üzembe helyezett töltőállomáson a kútfejek száma nagyjából ezer lehet. Csütörtökön a Shell is beszállt az üzletágba, és két újdonsággal is megjelent a töltők keletközép-európai piacán, mindkettővel az M7-es autópályán.

Egyrészt a brit-holland olajtársaság a müncheni székhelyű Ionity töltőhálózattal együttműködve tegnap nyitotta meg a négy oszloppal felszerelt gyorstöltő állomását a balatonkeresztúri Shell-benzinkúton az M7-es autópálya Budapest felé tartó oldalán.

© Shell

Mind a négy töltőpont maximálisan 350 kW töltési teljesítményt kínál, ami azt jelenti, hogy az új generációs elektromos járműveket akár 10-15 perc alatt is fel tudják tölteni. Vagyis háromszor olyan gyorsan, mint az autósok számára általában elérhető töltők. „Új korszakot nyitunk, de még az út elején vagyunk” – nyilatkozta Kapitány István, a Shell globális kiskereskedelmi alelnöke az eseményen.

A Shell-Ionity állomáson a kezdeti időszakban 2560 forintért lehet tölteni, függetlenül a használat időtartamától és a felvett energia mennyiségétől. Később – várhatóan februárban – az Ionity átáll a kWh alapú árazásra.

Másrészt ugyancsak az M7-es autópálya Balaton felé tartó szakaszának az oldalán Székesfehérvárnál a Shell Recharge névre keresztelt saját márkás töltő kezdte meg az üzemelését. Az 50 kW-os töltési kapacitás azt jelenti, hogy a szerkezet – autótól függően – általában fél óra alatt biztosít 80 százalékos töltöttséget nulláról indulva. Itt 1925 forint a töltési egységár, utalva a Shell magyarországi alapításának évére. Magyarország lesz a társaság 5. európai és a 9. globális piaca, ahol a Shell Recharge-ot bevezetik.

Az Ionity vállalatnak ez már a harmadik állomása Magyarországon, az elsőt Bábolnánál az M1-es, a másodikat Kajászónál az M7-es autópálya pihenőjében helyezték el. A tervek szerint már a jövő hónapban sor kerül a negyedik átadására Balatonkeresztúrnál az autópálya másik oldalán, majd az ötödik is megnyílik Szigetszentmiklós mellett az M0-s autópálya északi oldalának egyik pihenőjében. Az Ionity 2021 végéig összesen 21 töltőállomás kiépítését tervezi a Magyarország mellett Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és Szlovéniát lefedő régióban.

© Shell

A 2017-ben – a BMW, a Daimler, a Ford és a Volkswagenhez tartozó Audi és Porche autógyártók által – alapított Ionity célja, hogy az idei év végére összesen 400 töltőállomást alakítson ki Európa-szerte. A legfontosabb közlekedési útvonalak mentén, egymástól 100-120 km-es távolságra telepített, rendkívül nagy teljesítményű töltők hálózata lehetővé teszi, hogy ne csak a városi, de a városok közötti közlekedésre is egyre biztonságosabban lehessen elektromos járművet igénybe venni. A töltés pedig gyakran gyorsabb, mint egy kávézással egybekötött szokásos pihenés – mondta a balatonkeresztúri átadón szintén jelen lévő Marcus Groll, az Ionity vezetője.

A Shell az Ionityvel való együttműködésen túl a saját márkás töltőjéből vagy más partneri együttműködés keretében száz régiós töltőállomásán szeretne elektromos töltőállomást telepíteni 2021 végéig. Magyarország a Shell számára tesztpiac, mivel Közép- és Kelet-Európában hazánkban a legfejlettebb az elektromobilitás.

Idehaza tavaly az új autók eladásának 1 százaléka volt elektromos, szemben a régió országaiban mért 0,3-0,5 százalékkal – mondta Bujdosó Andrea, a Shell Hungary igazgatósági elnöke. Egy tanulmány szerint Magyarországon az elektromos autók viszonylagos népszerűsége több okra vezethető vissza. A környezetvédelmi és gazdaságossági szempontok, valamint a támogatások mellett szerepet játszik a státuszszimbólum, a villanyautók halk működése, és több esetben is ajándékként kapta villanyautóját az új tulajdonos.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.