NRGreport
Menü

Alvó mód vagy hibernálás – melyik fogyaszt kevesebb energiát?

Rezsi | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020-01-15 14:26

A laptopunkat sokan szinte soha nem is kapcsoljuk ki, hiszen sokkal gyorsabb újra csak felébreszteni, mint újra bekapcsolni. Bár kérdéses, hogy hosszú távon ez mennyire tesz jót a laptopnak, meg lehet vizsgálni arról az oldalról is a témát, hogy melyik fogyaszt több energiát: ha alvó módba tesszük az eszközt, vagy ha hibernáljuk? Ebből a megközelítésből a kikapcsolás-bekapcsolás mindenképpen veszít a versenyben, de a maradék két megoldásból melyik a jobb?

A kikapcsolás értelemszerűen azt jelenti, hogy az eszköz bezár minden futó alkalmazást, leállít minden programot, és a belső egységek áramellátása megszűnik. Nagyon minimális energiát ilyenkor is használ a gép, de ez tényleg elhanyagolható, nem ezen múlik az, hogy egyértelműen ez a vesztes megoldás, hanem azon, hogy a bekapcsoláshoz viszont tényleg nagyobb mennyiségű áramra van szüksége. Ha az eszközt újra bekapcsoljuk, a rendszernek fel kell állnia, ami a hardvertől függően több/kevesebb időt és energiát vehet igénybe.

Képek forrása: Pexels.com

Az alvó állapot nagyjából annyit jelent, hogy a laptop megjegyzi, éppen mit csináltunk rajta, milyen programokat nyitottunk meg, és a memóriában tárolt adatok rákerülnek a merevlemezre egy ideiglenes, láthatatlan fájlban, de közben a memóriában is megmaradnak. Azért szeretik sokan ezt a módszert használni, mert alvó módból felébresztve a gép szinte azonnal be tudja tölteni a korábbi információkat, gyakorlatilag másodperceken belül onnan folytathatjuk a munkát, ahonnan abbahagytuk. Az egyetlen hátrány annyi, hogy alvó állapotban is fogyaszt némi energiát a gép.

A hibernáció ezzel szemben az alvó mód és a teljes kikapcsolás közötti átmenet. Ilyenkor a memóriában tárolt adatok ugyan elvesznek, de a láthatatlan fájl megmarad, és a gép innen tölti be az információkat. Ez egy kicsit tovább tart, mint az alvó módban, de még mindig nem olyan sokáig, mintha a teljes kikapcsolt módból kellene újra bekapcsolnia az eszköznek.

De energiahatékonyság szempontjából melyik a jobb választás? Alvó mód nagyjából tíz éve van a laptopokon, a megjelenése idején a különbség elenyésző volt energiahasználati szempontból. Ma azonban a technológia fejlődése miatt már komoly energiamennyiséget meg lehet takarítani azzal, ha gyakran csak alvó módba tesszük le az eszközt. Egy átlagos laptop 15-60 watt energiát használ bekapcsolva, alvó módban csak kettőt. A hibernálás valahol a kettő között van energiahasználati szempontból, de mindenképpen több áramot zabál a laptop vele, mint az alvó móddal.

Az egyértelmű ajánlás tehát mindenképpen az alvó mód, főleg azért, mert a laptopnak nem lesz semmi baja, ha nincs minden egyes nap kikapcsolva. Néha azért érdemes azt is, főleg, ha hosszabb ideig nem használjuk, de ha csak pár órára nincs rá szükségünk, akkor a legpraktikusabb és leginkább energiahatékony megoldás mindenképpen az alvó mód.

NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: Paylesspower.com