NRGreport
Menü

8 ok, amiért a villanyszámlája az egekbe szökött

Rezsi | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020-01-16 16:22

Senki nem szeret a vártnál magasabb rezsiről számlát kapni, pláne akkor, ha fogalma sincs, hogy hol ugrott meg annyira a fogyasztás. Ha a villanyszámlája valószínűtlenül magas volt, és nem a szolgáltatónál van a hiba, érdemes az alábbi 8 lehetséges okot is végigvenni.

Vámpíreszközök szívják az energiát

Rengeteg olyan eszköz van a lakásban, ami még akkor is használ energiát, ha már kikapcsolta. Ezeket érdemes inkább kihúzni a foglalatból, vagy már alapvetően olyan hosszabbítót vagy elosztót venni, amelyet ki lehet kapcsolni, és ezzel teljesen megszüntetni az áramellátást.

Képek forrása: Pexels.com

Nincsenek a legjobb helyen a fényforrások

Szakemberek általában arra ösztönöznek, hogy a mennyezeti lámpák helyett inkább használjunk jól elhelyezett állólámpákat vagy asztali lámpákat, mivel a legtöbb mennyezeti változatot legtöbbször nem a legmegfelelőbb helyre teszik, és ezért nem világítják meg úgy a helyiséget, hogy ne kelljen még melléjük extra lámpákat is felkapcsolni.

Nem energiahatékonyak a lámpaégők

Ha még nem váltott LED-ekre, akkor azonnal tegye meg, vagy legalább cserélje le a régi villanykörtéket energiahatékonyabb változatokra. Nem gondolná, de rengeteg pénzt spórolhat velük, ráadásul az élettartamuk is lényegesen hosszabb, mint a hagyományos égőknek.

Nem megfelelő a szigetelése a lakásnak vagy háznak

A szigetelés minden alfája és omegája, ha kifelé fűt vagy hűt, és ezt elektromos eszközökkel teszi, akkor az óriási energiapazarlás lehet. Ha nagyon magas a fűtésszámlája, vagy nyáron az istenért sem tudja lehűteni klímával a lakást, akkor érdemes átnézetni, mennyire jó a szigetelés.

Régi eszközöket használ

Néhány évtizeddel ezelőtt még nem volt akkora prioritás, hogy valaki energiahatékony eszközöket használjon, ezért nem is ilyeneket gyártottak. Ma már a nagy háztartási gépektől kezdve a legkisebb kütyükig is mindent úgy terveznek, hogy sokkal kevesebb energiát használjon el a működéséhez.

Feleslegesen vagy rosszul használja az eszközeit

Ha rengeteget megy félig üresen a mosogatógép vagy a mosógép, ne csodálkozzon rajta, ha megugrik a villanyszámla is – ilyenkor sokkal többször kell bekapcsolnia, mintha megvárná, amíg minden összegyűlik, és csak akkor indítaná el az eszközöket.

Extrém hideg vagy meleg az időjárás

Ha nagyon hideg van odakinn, ne csavarja fel még jobban a fűtést, ez ugyanis csak a legegyszerűbb, de legpazarlóbb megoldás: gondoskodjon inkább arról, hogy nagyjából ugyanolyan maradjon a belső hőmérséklet, mint az enyhébb időben volt, és használja ki például a sütőt vagy a sötétítő függönyök adta extra védőréteget a melegen tartáshoz.

Túl sokat tölti az eszközeit

Felesleges egy olyan telefont éjszakára bedugni a töltővel, amely egy óra alatt teljesen feltölt – inkább dugja áramra reggeli közben, és hagyja, hogy csak annyi energiát használjon, amennyire szüksége van! Ugyanez vonatkozik minden töltendő elektromos eszközre is.

NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: Paylesspower.com