Rezsi

Mi fogyasztja a legtöbb áramot a házban?

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.01.17. 08:55

Minden nap használunk elektromos eszközöket, de ritkán gondolkozunk el azon, hogy az otthonunkban melyek azok, amelyek a legtöbb áramot használják. Az alábbi berendezések viszik el egy lakás energiafelhasználásának nagy részét, így érdemes figyelni arra, hogy milyet választunk közülük.

Képek forrása: Pexels.com

Fűtés

Ha elektromos fűtést használ a lakásban, az elviheti az energiafelhasználás 27 százalékát, de minden másfajta fűtési rendszer is hasonló mennyiségben zabálja az energiát, csak máshogy jelenik meg a rezsiszámlákon. A fűtés nagyon energiaigényes folyamat, persze attól függően, hogy éppen gázzal, vízzel vagy elektromos árammal zajlik. Ezen egyébként lehet javítani olyan apró, váratlan trükkökkel, mint például a házimunka végzése: a gépek, amelyeket ilyenkor beindít, felmelegíthetik a levegőt, és nem kell annyira felcsavarni a fűtést.

Hűtés

A légkondi igencsak energiapazarló berendezés, ezért érdemes először inkább természetes módszerekkel megpróbálkozni, ha szeretné lehűteni a lakását. Ha a napsütéses szobát hűti, vagy éppen nyitott ablaknál megy a légkondi, azzal teljesen feleslegesen szórhatja ki a pénzt és az energiát. Érdemes itt is először a természetes módszereket kipróbálni, és kimaximalizálni, hogy mennyire környezettudatosan és hatékonyan használja a légkondit, utóbbiról itt írtunk részletesebben

Mosógép és szárítógép

A kettő közül a szárítógép a feleslegesebb, és ez az, amin lehet energiát nyerni, mivel nagyon sok áramot használ el, és viszonylag könnyű nélküle élni. A mosógépet úgy tudjuk energiahatékonyabbá tenni, hogy nem használjuk indokolatlanul magas hőfokon (a 30 és 40 fok között például nagyon sok különbség nincs tisztítóképességben), és mindig teljesen tele indítjuk el, ha tehetjük.

A világítás

Ha még mindig nem váltott környezettudatos égőkre, akkor késlekedés nélkül tegye meg, ugyanis ezek nemcsak energiahatékonyabbak, hanem sokkal hosszabb az élettartamuk is. Arra is érdemes figyelni, hogy még ezeket az égőket se hagyjuk feleslegesen felkapcsolva, mivel azért, annak ellenére, hogy kevesebbet, ezek is fogyasztják az áramot.

Hűtőszekrény

Mivel a hűtő folyamatosan megy (némi köztes időszaktól eltekintve, amikor kiengedjük, és kitakarítjuk), egyértelmű, hogy rengeteg energiát fogyaszt a háztartásban. Jellemző, hogy a régebbi modellek több áramot esznek, az újabbak kicsit környezettudatosabbak, de még ezek is nagy áramzabálók. Az egyetlen dolog, amivel tudunk a hűtőszekrény energiahatékonyságán javítani (azon túl, hogy nem nyitogatjuk feleslegesen, és nem rakunk bele meleg ételt), az az, ha tényleg veszünk egy olyat, ami már a legújabb szabványok szerint készül, és minél kevesebb energiát használ fel a működéséhez. A megfelelő hűtőszekrény kiválasztásához ebben a cikkünkben adtunk tippeket.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.