Rezsi

Csökkentse a páratartalmat az otthonában néhány egyszerű lépéssel!

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.01.20. 11:19

Ha úgy magas a páratartalom a lakásában, hogy azt ön nem előre megfontolt szándékkal (például párásítókkal) éri el, az azt is jelentheti, hogy valahol beszökik a pára, ahol nem kellene neki. Ez pedig az egész otthona energiahatékonyságára kihathat, ugyanúgy télen, mint nyáron is. Az alábbi egyszerű lépésekkel könnyedén szabadulhat meg a nem kívánatos párától a lakásban.

Használja a páraelszívókat a lakásban!

Nem véletlenül vannak felszerelve páraelszívók azokban a helyiségekben, ahol nincs ablak, de jellemzően sok vizet használ az ember: a fürdőszobában és a konyhában. 24-48 óra után az 55 százaléknál magasabb páratartalom nagyon elősegítheti a gombák és a baktériumok szaporodását is. Minden zuhanyzás és főzés után használja a páraelszívót minden olyan helyiségben, ahol nincs ablak!

Képek forrása: Pexels.com

Használjon párátlanítót!

Ha hosszú távon 65 százalék fölé emelkedik a páratartalom, érdemes átgondolni, hogy beruház egy párátlanítóra – nem feltétlenül kell a legdrágábbra gondolni, egy kisebb, hordozható változat is megteszi, ha nagyon szükséges.

Vegyen olyan növényeket a házba, amelyek párátlanítják a helyiségeket!

Néhány növény, mint például a szobapáfrány is, eltünteti a párát a levegőből. Ezzel nemcsak az otthonának tesz jót, hiszen párátlanítja a benti területeket, de az energiahatékonysága is növekszik, ráadásul segíti a belső levegő javítását is, ami sokszor legalább annyira koszos lehet, mint a kültéri.

Ne forraljon vizet a nagyon párás napokon!

Ezzel csak olajat önt a tűzre, ezért ha teheti, a párásabb napokon inkább ne főzzön semmi olyat, amihez vizet kell forralni. Ha nagyon szüksége van rá, akkor inkább mikrohullámú sütőben melegítse a folyadékot, ez már egy kicsit kevesebbet ad hozzá a páratartalomhoz.

Vigyázzon, hogy tereget!

Bár télen nem igazán van rá lehetőség, nyáron mindig kintre teregessen, vagy legalább is hagyja nyitva az ablakot vagy az ajtókat, ha beltéren teszi ki száradni a ruháit! Télen is érdemes néha kinyitni az ablakokat, ha ki van teregetve, ez ugyanis komoly forrása lehet a párának. Mondanánk, hogy használjon szárítógépet, de az az egyik leginkább energiazabáló berendezés a házban, így sokkal előrébb akkor sem lenne, ha ezzel szárítaná meg a ruháit.

Zuhanyozzon hidegebb vízben, és rövidebb ideig!

A fürdőszoba egyértelműen a pára egyik legfőbb forrása, ami azt jelenti, hogy itt tud a legtöbbet javítani a helyzeten. Az egyik legegyszerűbb megoldás az, ha egész egyszerűen nem fürdik vagy zuhanyzik annyira forró vízben, és rövidebbre fogja a tisztálkodást – még a vízszámlán is jól fog kinézni a változás.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.